90% van de omzet bij groothandels worden via e-commerce platforms gerealiseerd. De grootste groothandels halen zelfs 97% van de orders online binnen.
Wat zijn de belangrijkste onderwerpen waarop jij als groothandel op moet richten? Wat moet je doen om de optimale klantervaring te realiseren?
In een tweetal artikelen bespreken we de vier belangrijkste onderwerpen in b2b e-commerce voor food. Onderwerpen die jij samen met je leveranciers op de e-commerce agenda zouden moeten zetten. Dit zijn:
- Zichtbaarheid en Vindbaarheid in dit artikel
- Activaties en Categorievisie in ons volgende artikel.
We schreven ook al eens een artikel over b2b e-commerce, maar dan gericht op fabrikanten.
Je vindt het artikel ‘Waarom productinformatie essentieel is voor succes in e-commerce’ in ons online learning center.
Zichtbaarheid op de webshop van de groothandel
De basis van de webshop is de zichtbaarheid van je assortiment: Hoe worden producten getoond in je webshop, in foto’s en tekst.
De minimumeisen voor zichtbaarheid
De minimumeis kun je vatten met het acroniem ACCU. Het moet voldoen aan de voorwaarden:
- Accuraat,
- Compleet,
- Consistent,
- Uniek
Accuraat: Alle productinformatie moet correct zijn, in ieder detail.
Compleet: De productinformatie moet alle relevante elementen bevatten. Voor e-commerce in food betekent dat: Productnaam, merknaam, productfoto, commerciële omschrijving, kenmerken en keurmerken, ingrediënten, allergenen, voedingswaarden, bewaarcondities
Consistent: De productinformatie wordt op een gelijke manier gepresenteerd voor het hele assortiment. Bijvoorbeeld: alle productfoto’s met evenveel witruimte en dezelfde structuur in de productnamen.
Uniek: De informatie zorgt voor een duidelijk onderscheid tussen producten, zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn.
Waarom is zichtbaarheid zo belangrijk in je webshop?
Wij doen met regelmaat onderzoek naar het gedrag van bestellers. Daaruit blijkt duidelijk het belang van een goede zichtbaarheid:
- De besteller heeft weinig tijd bij het bestellen.
Door goede zichtbaarheid van je assortiment maak je het bestellen gemakkelijker. Het wordt een prettige ervaring voor je klanten. Ze zoeken minder. Twijfelen minder. Maken minder fouten.Wij zien in de praktijk dat webshops waar de zichtbaarheid niet op orde is, gewoon minder worden gebruikt door klanten. Pas op! Klanten klagen meestal niet, maar doen hun bestelling op een andere manier. Desnoods bij een andere aanbieder.
- De website van de groothandel is dé nr. 1 informatiebron voor informatie en inspiratie.
Ongeveer 30% van alle professionals in horeca raadpleegt de website (-shop) van de groothandel wekelijks voor dat doel. Inspiratie zit hem in de blogs en artikelen die je schrijft, maar ook simpelweg bladeren door producten in de promo of nieuwe producte, levert veel inzichten op.Als jij je productpagina’s niet op orde hebt, laat je hier gewoon verkoopkansen liggen.
Wat moet je doen om Zichtbaarheid op orde te hebben?
Voor een groothandel is het op orde brengen van de zichtbaarheid van het hele assortiment nog best een klus. Je moet omgaan met verschillende leveranciers, allemaal met hun eigen inzichten en standaarden. PS in foodservice, waar GROUP7 een partner van is, kan je daarbij helpen. Toch moet je bepaalde zaken ook zelf organiseren. Denk aan:
- Richtlijnen voor de fotografie
- Regels voor de productnamen
- Categorisering van je assortiment
Hou duidelijker jij zelf de mogelijkheden communiceert, hoe zekerder je kunt zijn dat je de gegevens zult ontvangen die ook in jouw plan passen. Wij hebben al diverse groothandels daarbij ondersteund.
Vindbaarheid
Bij vindbaarheid denken we in eerste instantie aan zoeken binnen de webshop zelf. Dus over ‘on site search’.
We hebben een uitdaging voor je:
Probeer eens het zoekwoord cola in je eigen webshop. En kijk wat je als resultaat krijgt.
Doe het even, voordat je verder leest.
En? Krijg je inderdaad de bekende frisdrank?
Of vind je producten met chocolade?
Of snoep met cola-smaak?
Misschien Pina Colada?
De techniek van de zoekmachine
Technisch denk je over een zoekmachine misschien eenvoudiger dan het is.
In de basis is het ook niet heel moeilijk: Het begint met het matchen van een ingegeven zoekterm met de data in je database. Het meest waarschijnlijk is dat de zoekterm wordt gezocht in de velden merk, productnaam, artikelnummer, korte omschrijving, lange omschrijving. En wellicht nog in meer velden.
In bijna alle gevallen zijn er vele matches. Daarom is de tweede stap zo belangrijk: sorteren van de resultaten. Het meest relevante resultaat bovenaan. Wat zou de zoekmachine allemaal moeten wegen?
- Waar de zoekterm voorkomt: ‘cola’ in de productnaam is bijvoorbeeld belangrijker dan in de lange omschrijving.
- Of de zoekterm ‘vrijstaand’ is gebruikt: ‘cola’ als los woord is bijvoorbeeld relevanter dan als lettercombinatie in ‘chocolade’.
- Of er achterliggende keywords meespelen: Bijvoorbeeld bij producten waarvan de naam wel eens verkeerd geschreven wordt. Denk aan de Frika(n)del, de Panne(n)koek en de bekende Spa Rood. Dat product heet helemaal niet Spa Rood, maar er wordt wel met die term opgezocht
Ben je op de hoogte van welke regels jouw zoekmachine hanteert, en in welke hiërarchie? Om goed te kunnen sturen in zoekresultaten, moet je die basics goed in kaart brengen. Daarna kun je kijken hoe je de informatie op de productpagina’s wilt sturen om deze pagina’s op de meest relevante momenten te kunnen tonen.
Open de deuren van je bestelsite
Ongeveer 90% van de foodprofessionals oriënteert zich op een nieuwe aankoop door te zoeken via Google. Maar komt deze (optionele) klant dan ook op jouw bestelplatform terecht? Een goede productnaam en uitgebreide omschrijving vergroten de kans om gevonden te worden, wanneer een zoekmachinegebruiker dezelfde zoekopdrachten gebruikt als jij.
Op welke momenten wordt specifiek gezocht naar producten? Wanneer een klant van een concurrent leveringsproblemen ervaart en wil kijken of hij misschien bij een andere groothandel ook zijn producten in kan kopen. Of wanneer een nieuwe partij in de markt oriënteert waar hij het beste zijn benodigde assortiment kan inkopen. Wanneer een producent een nieuw product promoot en enthousiaste eindgebruikers gaan zoeken waar ze dat kunnen kopen. Heel vaak momenten waarbij een potentiële klant dicht bij zijn aankoopmoment zit.
Maar vaak zitten deze deuren naar productpagina’s potdicht, gesloten achter een inlog. Je zult als groothandel daar wel je reden voor hebben, zoals distributiemogelijkheden of prijzen die niet voor iedere klant hetzelfde zijn. Maar je bent zo voor Google niet vindbaar. Op een event van GROUP7 vertelde Helga Webers van de groothandel Solucious: “40% van de landing vanuit extern komen uit productgericht zoeken”. Daarmee is een open webshop dus een heel rijke bron van leads.
Leads die bij jou niet geholpen worden, vinden snel een andere partij waarmee ze zaken doen. En je bent hun potentieel daarmee kwijt.
En nu?
Zou je eens samen met GROUP7 willen bekijken hoeveel potentieel er voor jou ligt wanneer je je webshop anders inricht? Neem dan eens contact met ons op, voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Veel van onze klanten vragen onze hulp om samen sneller vooruit te komen. Als wij onze kennis en ervaring bundelen, dan kunnen we snel gaan behoren tot de front runners in e-commerce.
GROUP7 adviseert al een aantal jaar zowel fabrikanten als verkoopsites voor wat betreft productdata. De productpagina’s op orde brengen zien wij als eerste stap in een goede samenwerking tussen grossier en fabrikant. Ben je benieuwd naar de vervolgstappen, bekijk dan ons volgende artikel over succesvol activeren.