Veel aanbieders in food, zoals producenten en importeurs, realiseren bijna al hun omzet via webshops van groothandels of retailers. Het is dus héél belangrijk goed te worden gepresenteerd in die webshops. Toch merken we dat veel van onze klanten daar veel te weinig aandacht aan besteden.
7 redenen om meer aandacht te besteden aan e-commerce
Op basis van onderzoek weten wij dat in de Nederlandse foodservice en bakkerij 85% van alle inkoop online wordt gerealiseerd. In België is dat percentage iets lager. De rest wordt behaald in de zelfbedieningsgroothandel of besteld via telefoon of e-mail. Wanneer je het zo bekijkt is het een open deur: Natuurlijk wil je er top bijstaan in de belangrijke winkels!
Wil je nog 7 redenen? Hier komen de essentials van productinformatie voor e-commerce:
1. Goed vindbaar zijn
Ongeveer 90% van de professionals in food oriënteert zich op een nieuwe aankoop door te zoeken via Google. Ongeveer 70% doet dat zeer regelmatig, blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community. Hierover schreven we al in ons artikel “Meer Resultaat uit Bestelsites“. Een goede productnaam en uitgebreide omschrijving vergroten de kans om gevonden te worden enorm.
Bedenk dat steeds meer webshops ‘open’ zijn: je kunt de producten in de webshop zien, ook zonder in te loggen.
Wanneer je zoekt op een merknaam of soortnaam kom je vaak terecht bij retailers en groothandels die dat specifieke product voeren. Je landt op een productdetailpagina en dát is wat je wilt. Goed vindbaar zijn is essentieel voor e-commerce in food.
2. Inspireren en daardoor méér verkopen
De website van de groothandel is dé nr. 1 informatiebron voor informatie en inspiratie. Ongeveer 30% van alle professionals in horeca raadpleegt de website (-shop) van de groothandel wekelijks voor dat doel, blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community. Wanneer je rijke informatie aanbiedt over je product – waarvoor je het kunt gebruiken, wat de unieke voordelen zijn, hoe je het kunt serveren, waarmee het kan worden gecombineerd, etc – zul je beter gevonden en gewaardeerd worden. En zal je product eerder aan de bestelling worden toegevoegd.
Op deze manieren wordt de webshop van de groothandel een verkoopkanaal, waarmee nieuwe klanten kunnen worden gemaakt. En sta je eenmaal op de bestellijst, dan blijf je er meestal lang opstaan voor herhaalaankopen.
3. Goede klantervaring bieden
Bedenk dat professionele bestellers op webshops doorgaans heel haastig zijn. “Te weinig tijd” is de absolute nummer 1 uitdaging van ondernemers en (vooral!) chefs. Er zijn namelijk te weinig geschoolde krachten te vinden voor in de keuken. En bovendien is er nogal een druk op de kosten. Het gevolg is dat er snel besteld moet worden. Een product niet kunnen vinden is dan heel hinderlijk voor de besteller. En bovendien – open deur – mis je als aanbieder omzet wanneer bestellers snel kiezen voor een alternatief.
4. Je merk bouwen (of behouden)
De gemiddelde besteller komt wel tien tot twintig keer per week op de webshop van zijn primaire groothandel. Een bestelling wordt immers niet in één keer opgegeven. Er zijn bijvoorbeeld wijzigingen en kleine toevoegingen. En veel bedrijven krijgen twee of drie keer per week een levering. Is het dan niet vreemd dat juist die plek niet goed wordt benut voor marketingcommunicatie?
Fabrikanten – zeker die met A-merken – besteden veel tijd en geld aan marketingcommunicatie. De eigen media (websites en socials), advertenties, brochures, beursstands zijn meestal tiptop in orde. Je kunt de webshops van groothandels goed gebruiken voor het communiceren van alle unieke voordelen van je merk en je product. Gebruik die mogelijkheden dan ook. Er is geen enkele plek waar je je (potentiële) klant zo frequent kunt bereiken als op een webshop. Bovendien is het dé plek om ook werkelijk dat product te verkopen. Kortom: de webshop is de ideale plek voor marketing.
5. Tijdverspilling en fouten voorkomen
Ontbrekende productinformatie leidt onvermijdelijk tot vragen van klanten. Wanneer je weinig tijd besteedt aan de webshops, levert je dat dus uiteindelijk helemaal geen tijd op, het kost je juist méér tijd.
We zien in praktijk ook dat sommige producten nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. En dat levert dan weer irritatie op naar de leverancier. Daarbij is er een goede kans dat de irritatie daarover richting de fabrikant gaat.
6. Effectief verkopen
Alle moeite die je gedaan hebt in verkopen kun je met slechte productinformatie eenvoudig te niet doen. Dit gebeurt wanneer een klant het gewenste product uiteindelijk toch niet kan vinden, of onzeker blijft of het wel het goede is.
Stel dat een klant enthousiast is geworden voor een bepaald product vanwege een specifiek productvoordeel – bijvoorbeeld “vrij van lactose” – maar dat voordeel wordt op de webshop niet genoemd. Goede kans dat de koop niet doorgaat. Of een product is zo slecht gefotografeerd, dat hij het uiteindelijk toch gaat twijfelen. Op die manier gaan eerder gedane verkoopinspanningen alsnog verloren.
7. Voldoen aan verplichtingen
Onder meer de productnaam, ingrediënten, allergenen, voedingswaarden, bewaarvoorschriften en het alcoholvolume van je artikelen moeten worden vermeld op de pagina waar een product aangekocht kan worden. Die verplichting ligt formeel bij de verkopende partij, dus in de meeste gevallen bij een groothandel. Deze maakt op haar beurt de leverancier verantwoordelijk voor de aanlevering van die gegevens. In food gebeurt dat heel vaak via PS in foodservice, een gespecialiseerde partij in deze productinformatie.
Het vermelden van productinformatie is in samenwerking met PS in Foodservice uitstekend te organiseren voor zowel fabrikant als groothandel of e-commerce platforms. En gelukkig zijn er veel goede voorbeelden.
We zien echter ook heel veel situaties waarin bepaalde onderdelen ontbreken. In de dagelijkse praktijk komen wij groothandels tegen die niet alle productinformatie kunnen afbeelden op de webshops, meestal door verouderde of slecht aanpasbare software. En we komen ook fabrikanten tegen die de productinformatie niet compleet aanleveren.
Werken aan ‘Perfect Store Online’
Een Perfect Store Online is een webshop waarin klanten de juiste producten vinden op de juiste plaats, gepresenteerd op de best mogelijke manier om aankoopgedrag te beïnvloeden. In een volgend artikel zetten we op een rijtje wat jij daarvoor kunt doen. We laten je zien hoe een perfect store je helpt bij succesvolle e-commerce in food.
GROUP7 heeft ook een Perfect Store Check gids, die je kosteloos kunt downloaden. Zie de banner hieronder.
Bronnen
Voor dit artikel werd gebruik gemaakt van onderzoeken door GROUP7 Professional Community
Verplichte productinformatie via Voedingveilig