Een Perfect Store Online is een webshop waarin klanten de juiste producten vinden op de juiste plaats, gepresenteerd op de best mogelijke manier om aankoopgedrag te beïnvloeden. Hoe ga je producten perfect presenteren in de belangrijkste webshops? In dit artikel geven we de 10 belangrijkste onderdelen voor perfect store online in de foodsector. Het is geschreven vanuit het perspectief van fabrikanten die via groothandels leveren aan bijvoorbeeld horeca, catering, bakkerij en slagerij.
De 10 onderdelen van Perfect Store Online B2B
1: Productinformatie
Zorg ervoor dat je productinformatie accuraat, correct en compleet op de webshop staat, conform de richtlijnen vanuit jouw bedrijf. Daarbij kijk je niet alleen naar de harde informatie maar ook naar de langere beschrijvingen: zijn die optimaal voor vindbaarheid en sluit het aan bij de shopper. Over productinformatie schreven we eerder het artikel: Waarom productinformatie essentieel is voor succes in e-commerce
2: SKU’s
In de Perfect Store Online wordt jouw assortiment compleet – of toch zeker het meest relevante deel – verkocht.
Zorg er daarom voor dat in de Perfect Store Online een afgerond assortiment staat, met jouw topproducten. Signaleer welke sterke producten ontbreken en toon de groothandel welke kansen ze laat liggen.
3: Prijs
Beoordeel de prijsstelling in de webshop. Meestal zul je als fabrikant de standaardprijs zien. Hoe verhoudt die zich tot jouw adviesprijs, je gewenste prijspositionering en die van de concurrentie?
Natuurlijk hebben veel afnemers van jouw product een andere, lagere prijs. Dat is nu eenmaal heel gebruikelijk. Maar in veel gevallen hebben de niet-kopers van jouw product zo’n prijsafspraak niet. De prijzen die voor jouw product in de webshop staan, zijn dus heel relevant voor het binnenhalen van nieuwe kopers.
4: Merkboodschappen
Wanneer je altijd en overal goed aandacht besteedt aan je merk en de unieke voordelen, zou je dat zeker ook in de webshops moeten doen. Worden de boodschappen van het merk goed overgebracht?
Kijk vooral naar de unieke voordelen die jouw product heeft. In de Perfect Store Check Gids vind je daar mooie voorbeelden van voor Coca-Cola. Je kunt deze kosteloos downloaden van onze website.
5: Zoekresultaten
Je verkoopresultaten worden gunstig beïnvloed als jouw product veelvuldig terugkomt in de top 5 zoekresultaten. Besteed daarom altijd aandacht aan de teksten die bij je product worden geplaatst. Die moeten de juiste zoektermen bevatten.
Je zou sowieso met de productnaam in de top 5 moeten komen. Check dat wel altijd.
Je kunt zelf een eenvoudige vervolganalyse doen, als volgt:
– Bepaal het belangrijkste zoekwoord waarmee je gevonden wilt worden, plus drie afleidingen.
– Geef tenslotte ook de synoniemen.
Voorbeeld:
Bourgondiër kroket
Kroket
Draadjesvlees kroket
Ambachtelijke kroket
Bourgondische kroket
Synoniemen:
Croquet
Een moderne groothandel kan je ook voorzien van de meest gebruikte zoekwoorden die leiden tot een aankoop in jouw categorie. Vraag bijvoorbeeld naar de zoektermen die leiden tot de meeste en minste conversie in jouw categorie en naar zoektermen die leiden tot aankoop van jouw product.
6: Categorisering
De indeling van artikelen is altijd een lastig vraagstuk. Vanuit jullie eigen visie op de categorie heb je vermoedelijk een duidelijke voorkeur voor een indeling. Bedenk daarbij dat je veel meer kennis hebt van de categorie dan de groothandel of het e-commerce platform.
7: Facetten (kenmerken, filters)
8: Beschikbaarheid
Check met enige regelmaat de beschikbaarheid van je producten: zijn ze bestelbaar op de normale leadtime (vandaag voor morgen)? Zijn er afwijkingen waaraan je iets zou kunnen doen?
Soms heb je ondersteuning nodig van collega’s in supply chain management om oplossingen aan te dragen.
9: Categorievisie
Je hebt waarschijnlijk een categorievisie, die je graag terugziet in de webshop van de groothandels of de platforms waarop je producten staan. En als je die categorievisie niet hebt vastgesteld, dan heb je toch wel een visie op de categorie 😉
Wordt je categorievisie voldoende gereflecteerd in de manier waarop jouw producten worden aangeboden?
Coca-Cola vindt het bijvoorbeeld van belang om suikervrije alternatieven te pushen in de categorie. Dus ziet het bedrijf graag de Zero-varianten terug als alternatief bij de suikerhoudende producten.
Veel A-merken willen bijvoorbeeld hun premium-producten naar voren brengen, in plaats van de standaard basisproducten.
10: Promoties
Tenslotte is het goed om de promoties in de categorie goed te volgen. Wij zijn overigens geen voorstanders van veelvuldige, lukrake price-offs en willen die zeker niet stimuleren. Maar anderzijds kan het een probleem gaan vormen als andere merken aggresiever zijn met hun promoties.
Sowieso adviseren wij om voorafgaand aan jouw promo-week te bekijken of er geen concurrerend product in promotie is. Wanneer die promotie en de doelgroep teveel overlap heeft met je eigen promotie, dan zouden wij zeker een ander slot eisen. En let ook op of er gedurende jouw promo-week geen andere concurrerende promotie is. Beter is het nog om dit ook in de afspraken mee te nemen.
De GROUP7 Perfect Store Check Gids
Vol handige tips over jouw productinformatie, omschrijvingen, foto’s, alternatieve producten en meer. Gratis te downloaden via onze website. Doe er je voordeel mee en maak zelf je productpagina’s completer, zodat die jarenlang beter zullen renderen.