Verminderen van voedselverspilling
Bij de Nederlandse en Belgische foodprofessionals is er een steeds duidelijkere bewustwording rond voedselverspilling. Dit blijkt uit het onderzoek van de GROUP7 Professional Community in juli 2023. Voor zowel Nederland als België is het tegengaan van voedselverspilling de grootste ambitie met betrekking tot duurzaamheid.
Drijfveren bij het tegengaan van voedselverspilling
In België en Nederland zijn er verschillende motivaties om voedselverspilling tegen te willen gaan. In beide landen is ‘zonde om eten weg te gooien’ het meest voorkomende argument. Kostenbesparing volgt op de tweede plaats.
Maatregelen om voedselverspilling te verminderen
De maatregelen die genomen worden om voedselverspilling te verminderen verschillen sterk per segment. In Nederland staat bij elk segment het maken van een zo’n efficiënt mogelijk inkoopbeleid wel veruit op de eerste plek. Daarnaast is vooral in het segment catering het creëren van personeelsbewustzijn een belangrijke maatregel om voedselverspilling te verminderen.
In België zien we dat naast een zo’n efficiënt mogelijk inkoopbeleid ook het vacuüm verpakken van bereide producten veel wordt toegepast om voedselverspilling te verminderen.
Wat is er voor nodig?
Voedselverspilling verminderen in horeca, fastservice en catering kunnen deze bedrijven niet alleen. Het allerbelangrijkste dat zij aangeven nodig te hebben om hun ambities op dit gebied te realiseren, is de ondersteuning van fabrikanten en grossiers. Daarnaast is het van belang dat zij meer kennis, tips en inspiratie toegereikt krijgen. Omdat voedselverspilling tegengaan nu eenmaal tijd en aandacht kost, wordt dit door veel bedrijven ook als belangrijke factor gezien.
Uitschieters vinden we in het segment Fastservice. In België wordt binnen fastservice ondersteuning van fabrikanten veruit als het meest belangrijkst gezien, terwijl in Nederland financiering/geld met stip op één staat.
Voedselverspilling is ook de meest belangrijke persoonlijke duurzaamheidstrend
Ook wordt voedselverspilling in beide landen veruit gezien als de meest belangrijke persoonlijke duurzaamheidstrend. In België noemt 42% het tegengaan van voedselverspilling als de belangrijkste persoonlijke duurzaamheidstrend, in Nederland is dit 37%.
Groeiende bewustwording
Beide landen tonen een groeiende bewustwording en inzet om voedselverspilling te verminderen. Deelnemers van het onderzoek zijn actief betrokken bij het nemen van maatregelen om dit probleem aan te pakken. Het verminderen van voedselverspilling wordt gezien als een belangrijke duurzaamheidstrend, en er is een duidelijke behoefte aan ondersteuning van fabrikanten, grossiers en kennis om hun ambities te behalen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons eerdere artikel: Halveer je voedselverspilling.