Van oudsher is de food B2B markt, zoals foodservice, een ondoorzichtige markt. Indirecte leveringen door groothandels, geen Nielsen, IRI of GfK cijfers van de hele markt, verschillende databronnen die ongestructureerd zijn, zoals gesprekverslagen in je CRM of losse mails. En wat dacht je van de vele Excel sheets die overal in het bedrijf rondgaan waar zeker waardevolle informatie in staat. En dan nog, hoe bereik je de professional in de food B2B markt? We praten dan bijvoorbeeld over chefs, inkopers of bakkers. Bij GROUP7 doen we volop onderzoek in deze markt,met goede redenen.
Je kunt om verschillende redenen marktonderzoek inzetten. Hieronder 7 redenen om dit te doen:
1. Informatie te verzamelen over de behoeften en voorkeuren van het doelpubliek.
Door te weten wat jullie klanten willen, kan jouw bedrijf de producten of diensten aanpassen om beter aan deze behoeften te voldoen en de tevredenheid van de klanten te verhogen. Typen onderzoek waar je hierbij aan kunt denken zijn drijfveren-, categorie- en beslisboom onderzoek. Bijvoorbeeld bij het beslisboom onderzoek meet je hoe jouw doelgroep zijn beslissing maakt voor jouw categorie. Wie of wat zijn de beïnvloeders, hoe zoekt jouw doelgroep op de groothandelswebshop, welke kanalen gebruiken ze en meer. Als je dit weet kun je je doelgroep op de juiste kanalen met de juiste content beïnvloeden en weet je wat de momenten van de waarheid zijn in het beslisproces voor jouw categorie.
2. De haalbaarheid van een nieuw product of dienst te beoordelen.
Marktonderzoek kan je helpen te bepalen of er vraag is naar een nieuw product of dienst, en zo ja, hoeveel vraag er is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concepttesten of een prijsmeter, wat is jouw doelgroep bereid om te betalen voor jouw innovatie?
3. De effectiviteit van marketingcampagnes te evalueren
Marktonderzoek kan helpen om te bepalen of een marketingcampagne effectief is en welke aanpassingen nodig zijn om de resultaten te verbeteren. Neem als voorbeeld een nieuw merk of nieuw product. Je doet een 0-meting voor de campagne en een 1 meting na de campagne, of na 1 jaar. De resultaten geven duidelijk weer wat je bereikt hebt met jouw campagne(s) en of je eventueel moet bijsturen.
4. Beslissingen te onderbouwen met harde gegevens
Marktonderzoek kan bedrijven helpen om hun beslissingen te onderbouwen met betrouwbare gegevens en zo de kans op succes te verhogen. Voor het maken van je jaarplannen op het gebied van marketing en sales heb je input nodig. Je wilt je budget ergens op kunnen baseren, dit kan door middel van onderzoek, denk hierbij aan distributiemeting of een brandtracker. Bij de brandtracker meten we je merkbekendheid en imago, we vergelijken dit ook met andere merken en de categorie waarden. Immers als je in groenten zit, zul je waarschijnlijk automatisch een groener imago hebben. We doen dit dan 1x per jaar om ook de evolutie te zien.
5. Markttrends identificeren
Marktonderzoek kan een bedrijf helpen op de hoogte te blijven van trends en veranderingen in de branche, wat kan bijdragen aan het strategisch beslissingsproces. Door regelmatig onderzoek te doen ontdek je trends en verschuivingen in de markt, die je helpen bij productontwikkeling, het ontdekken van nieuwe USP’s, maar ook voor campagnes.
6. Concurrentievoordeel behalen
Door de markt en haar behoeften te begrijpen, kan een bedrijf zich onderscheiden van zijn concurrenten en zichzelf positioneren als leider in de branche. Als jij meer weet dan je concurrent én je gebruikt die kennis ook, dan kun jij betere plannen maken, ben jij een betere partner voor je klanten en ben je succesvoller.
7. Tevredenheid van klanten te meten
Door regelmatig marktonderzoek te doen, kan een bedrijf de tevredenheid van zijn klanten meten en indien nodig verbeteringen aanbrengen. Het liefst willen we de customer lifecycle zo lang mogelijk maken. Wij noemen dat ook wel de loyalty loop. Immers als je veel loyale klanten hebt dan is het eenvoudiger je volumes en marges te behouden. Daarnaast zijn ze al fan van je, dus verkoop je veel eenvoudiger je nieuwe producten.
Je kunt natuurlijk ook gewoon alles doen op basis van “gewoon doen”. Wij zijn ook zeker voorstander van doen, testen en leren, maar wel onderbouwd beginnen. Niets is zo zonde als achteraf blijkt dat je introductie, je campagne niet goed is gegaan omdat je net op de verkeerde insight zat. Of jouw bedrijf heeft bedacht dat middensegment restaurants toch echt hét segment is, maar blijkt er helemaal geen behoefte of markt te zijn voor jouw merk of product. Of je kent vast wel het voorbeeld van een Europese lancering, dat je fancy productnaam toch net iets anders betekende in bijvoorbeeld het Italiaans. Kun je nagaan hoeveel dat kost om alles weer aan te passen, terwijl dat met onderzoek eenvoudig te voorkomen is.
Waarom onderzoek doen met GROUP7?
Wij hebben jarenlange B2B food- en onderzoekservaring waardoor we je kunnen helpen de vertaling te maken naar jouw doelgroep, vragen die leesbaar en begrijpelijk zijn voor de respondent en die opleveren wat jij wilt weten.
We stellen geen onnodige vragen: Samen met jou komen we tot de beste vragenset. Onze rapportages zijn helder en meteen te gebruiken in interne presentaties of richting klanten. Zodat je op basis van feiten beslissingen kunt nemen en beargumenteren.
We helpen jou de resultaten door te vertalen naar effectieve marketing en sales plannen én helpen ze ook nog te realiseren door de inzet van GROUP7 experts op het gebied van activatie, marketing automation, campaign management, CRM en sales.
We doen dit door middel van onze monitor, de GROUP7 Professional Community Scan en tailor made onderzoek zowel kwantitatief als kwalitatief. Kwantitatief tailor made kunnen we zelfs in heel Europa voor je doen.
Voor welke bedrijven werken wij op het gebied van onderzoek? Dit zijn o.a. FrieslandCampina, Vandemoortele, Bonduelle, McCain, Arla, Signature Foods, La Lorraine, Van Geloven, Solucious, Pietercil en vele andere. Zowel in Nederland als België, maar ook internationaal door heel Europa.
Lees verder over hoe we dat doen in het volgende artikel.