In ons vorige artikel heb je gelezen wat de onmisbare kracht is van lead nurturing en wat voor campagnes er allemaal mogelijk zijn. Toch blijft lead nurturing een complex onderwerp, en daarom krijgen wij vaak vragen over lead nurturing. Hieronder heb ik de meest gestelde vragen uitgewerkt.
Hoe kan ik contacten (na een beurs) warm houden die niet meteen converteren?
Na een beurs wil je de contacten die je hebt gelegd natuurlijk graag opvolgen. Als dit geautomatiseerd gaat, zou dat helemaal fijn zijn. Hiervoor dien je eerst natuurlijk te registreren welke mensen op de beurs aanwezig waren. Vervolgens kun je deze mensen een ‘tag’ geven waardoor ze starten in een marketing automation flow. Deze korte flow stel je alvorens de beurs in. Eventueel stel je een vertraging in waardoor de follow-up een dag later wordt verstuurd. Ook dubbele opt-ins zijn mogelijk, als een contact zich aanmeldt voor jouw nieuwsbrief gaat er meteen een dubbele bevestiging uit of zij zich daadwerkelijk wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Tip: Sluit uit wie al sales qualified zijn. Wie al interesse hebben om te kopen of gekocht hebben zijn marketing qualified. Die laat je starten na een x aantal mails converteren door samples of door sales contact op te laten nemen.
Wat zou ik mijn lead moeten sturen? Hoe houd ik ze vast en volg ik ze op?
Bepaal 3 á 4 topics van te voren en denk hierbij aan uitdagingen en wensen van je doelgroep. Je houdt je leads vast door ze de juiste content te sturen waarin zij geïnteresseerd zijn. Dit doe je door dit bij te houden d.m.v. tags. Waar klikken ze op, welke mails openen ze. Stel hier vervolgens een marketing automation flow op in waar je de mensen target doormiddel van hun gedrag (tags).
Hoe kom ik erachter wie de inschrijvers op mijn nieuwsbrief zijn? Hoe maak ik een profile van deze inschrijvers?
Een profiel vul je met interesse, data, zoals klikdata. Begin met te registreren wanneer ze klikken op je nieuwsbrief, in welke onderwerpen ze geïnteresseerd zijn. Zoek hier een patroon in en zorg er wederom voor dat je tags plaatst bij deze contacten. Ook kun je gegevens achterhalen door grotere content te delen waarvoor zij in ruil hun gegevens achterlaten. Bijvoorbeeld een contactformulier, download of aanmelding voor een Webinar.
Tip: wees voorzichtig in het vragen van gegevens, mensen zijn bereid om hun gegevens achter te laten voor een relevante wederdienst. Vraag dus nooit zomaar om gegevens.
Hoe weet ik welke persona’s er in mijn database zitten?
Kijk hierbij hoe het segment overeenkomt met je huidige personas. Breng het klikgedrag in beeld en kijk aan de hand van het klikgedrag bij welke persona het profiel past.
Hoe kwalificeer ik mijn leads om ze van onbekend naar klant te converteren?
Een woord: Engagementscore. Dit zijn vooraf ingestelde regels voor het gedrag. Dit gaat op basis van een puntensysteem. Elke handeling scoort de lead een aantal punten mee. Bijvoorbeeld door je mail te openen verdient je lead 10 punten, doorklikken op je nieuwsbrief 30 punten, downloaden van je whitepaper 100 punten. Je kwalificeert de leads a.d.h.v. een bepaalde score. Op deze manier weet je met data welke leads interessant zijn om op te volgen.
Is geautomatiseerd e-mailen niet heel onpersoonlijk en is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem. Er zijn veel meer leads dan uiteindelijk klanten. Je hoeft niet met iedereen persoonlijk contact te onderhouden. Het voordeel van lead nurturing is: contact onderhouden met wie interessant is voor jou, waardoor jij meer kans krijgt om te converteren. En daarnaast kun je een e-mail persoonlijk laten lijken wanneer je hun naam hebt.
Nu heb je een aantal vragen kunnen zien en wellicht zie je ook voor jouw situatie een oplossing. Om je verder te helpen bij het opzetten van een lead nurturing campagne hebben we de startgids met een checklist ontwikkeld, die is kosteloos te downloaden.
Download hem hier
Staat je vraag er niet tussen of heb je hulp nodig? Wij staan graag klaar om je te helpen.