In deze tijd waar alles onzeker is, wil je natuurlijk beslissingen nemen op basis van feiten en niet op buikgevoel.
Wat leeft er nu echt bij jou doelgroep, welke ontwikkelingen en oplossingen zien zij? Welke producten en merken gebruiken ze? Waar en hoe kopen ze in? Wat verwachten ze van groothandel en merkfabrikant? Waar halen ze hun informatie en op welke platformen zijn ze actief? Oftewel, hoe en waar bereik jij je doelgroep? In ons vorige blog over onderzoek vind je 7 goede redenen om marktonderzoek te doen.
Voor onderzoek ben je bij ons aan het goede adres. Wist jij dat we al sinds 2016 onderzoek doen in foodservice en een professional panel hebben wat al meer dan 20 jaar bestaat?
In Nederland en België hebben we voor kwantitatief en kwalitatief een eigen panel van ruim 9000 leden.
Onder dit panel houden we 3x per jaar een onderzoek, de Professional Community Scan. We onderzoeken hoe de professional inkoopt, zich oriënteert, beslissingen neemt, denkt over duurzaamheid en meer. Dit doen we in België en Nederland en per segment (horeca, fastservice en catering). We zorgen voor minimaal 300 respondenten in België en 300 in Nederland per Scan.
We brengen ook 1x per jaar het nieuwe standaardwerk in foodservice uit, namelijk de GROUP7 Professional Community klantreisrapportage. Alles gebundeld wat jij moet weten om optimaal in te spelen op de beslisser in foodservice. Lees er hier meer over.
Tailor made onderzoek
Ben je meer op zoek naar een deepdive op je categorie? Wil je weten wat de drijfveren zijn van jouw doelgroep? De beslisboom van jouw doelgroep voor jouw categorie, merkbekendheid of beleving? Weten wat de distributie van jouw merk is? Of zit jouw bedrijf of merk in een andere markt dan foodservice? Of wil je onderzoek doen in heel Europa? Ook dan kunnen we jou helpen.
Samen met jou kijken we naar de vragen waar je antwoord op wilt en zorgen we voor de juiste onderzoeksaanpak. Of dit nu diepte-interviews zijn of online onderzoek, wij zorgen dat je de juiste vragen aan de je doelgroep stelt met de beste methode. Natuurlijk rapporteren we alles helder met grafieken en de belangrijkste conclusies.
En als je de uitkomsten dan hebt? Wij helpen met doorvertalen in jouw activatie, categorie of accountplan voor meer succes in de food B2B markt.
Waarom doet GROUP7 onderzoek?
Al onze trajecten zijn gebaseerd op de drie stappen Inzicht – Richting – Actie.
We starten met inzicht. Om het echt te kunnen weten moet je onderzoek doen en data analyses. We gebruiken bestaande onderzoeken vanuit de Professional Community of doen tailor made onderzoek. Dit kan gaan van diepte-interviews met jouw doelgroep, van chef, tot bakker, tot key-account of inkoper bij de groothandel.
Deze inzichten gebruiken we in onze persona en customer journey trajecten om uiteindelijk jouw bedrijf, merk of product beter zichtbaar en vindbaar te maken, met als uiteindelijk doel een hogere conversie te realiseren met de inzet van de juiste digitale middelen en budgetten.
Lees meer over ons persona en customer journey traject
Hoe gaat een tailormade onderzoekstraject met ons?
Stap 1: Afkaderen vraagstuk
Nog voor dat we een voorstel voor je uitbrengen gaan we met je samenzitten en stellen we ons de volgende vragen:
- Wat willen we echt weten?
- Over welke doelgroep willen we het hebben, wie is ons onderwerp van onderzoek?
- Wie is de klant?
- Welk probleem van de klant willen we op inspelen?
- Stel is de vraag voordat je gaat (onder)zoeken: 5x waarom?
- We bekijken het vraagstuk vanuit meerdere perspectieven.
Stap 2: Onderzoek niet wat je al weet
Start met te kijken naar welke informatie er al beschikbaar is. Immers dat hoef je dan niet te onderzoeken, of het levert juist hypotheses op die je wilt onderzoeken. Denk aan data zoals grossierdata, marktdata, google analytics, campagne statistieken, eerdere rapporten van kwantitatief onderzoek of kwalitatief onderzoek.
Stap 3: Welke belangrijke informatie mis je?
Afhankelijk van de grootte van het traject en de vraag gebruiken we een werksessie. Wat weet je wel en wat nog niet? Welke aannames maak je?
Gebruik de assumptiematrix als tool om de puzzelstukjes te categoriseren.
- Wat willen we weten?
- Wat is belangrijk en nog onbekend?
- Hoe gaan we deze informatie gaps onderzoeken?
Stap 4 Het onderzoeksvoorstel
Wij brengen een voorstel uit wat precies bij jouw onderzoeksbehoefte en bij de doelgroep past. Dit kan een kwalitatief of kwantitatief onderzoek zijn. Of beide afhankelijk van jouw vraag en behoefte.
Stap 5 Doe onderzoek
Kwalitatief diepte-interview op locatie of digitaal
Met kwalitatief onderzoek kun je inzicht verkrijgen in onderwerpen waar nog weinig kennis over is en waar je echt de diepte in wilt met je doelgroep. We kijken hierbij naar verschillende aspecten die van belang zijn. Wat zijn de drijfveren, waarden en behoeftes van jouw doelgroep?
Een kwalitatief onderzoek geeft diepere inzichten op bijvoorbeeld jouw categorie of nieuw concept wat je wilt toetsen. Zo komen we erachter wat de grootste barrières (pains) zijn en waar wordt de persoon blij van (gains)?
Kwantitatief online
Je wilt kwantitatief onderzoek doen, om kwalitatieve inzichten te valideren, of voor cijfermatige verdeling aspecten, zoals merkbekendheid, bestelgedrag, gebruik, enz.
Hoe werkt dit bij ons?
- In samenwerking met jou stellen we de vragenlijst op, die we programmeren, testen en indien nodig vertalen.
- De respondenten worden via mail uitgenodigd om deel te nemen en komt men in de vragenlijst terecht, die maximaal 8 minuten mag duren, waarvan 2 open vragen en overige meerkeuze vragen. In een online vragenlijst kunnen ook afbeeldingen of filmpjes geplaatst worden om zo een concept te bevragen.
Stap 6: Analyse en rapportage
Na afsluiting van het onderzoek starten we met de analyse en rapportage. We bouwen de rapportage op een logische manier op die jou voorziet van antwoorden op jouw vraagstuk en vaak nog meer. We rapporteren in tekst en grafieken die jij in je presentaties zo kunt gebruiken. Daarnaast trekken we de belangrijkste conclusies en geven we advies.
Stap 7: En actie!
Iets wat we niet willen bij GROUP7 is dat een rapport in de la verdwijnt. We presenteren de resultaten aan jou en je team en zetten het advies om tot concrete acties en vervolgstappen. Zo haal je het meeste uit de data en het onderzoek en ben je sneller succesvol.
Misschien ben je benieuwd aan welk budget je hierbij moet denken? We starten al vanaf 2900 euro en alles daarboven, dit is afhankelijk van jouw budget, maar ook de complexiteit en grootte van je onderzoeksvraag.
Wil jij hier meer over weten? Eens vrijblijvend verder praten? Neem contact op met Carolien Plevier.
Email: Carolien.plevier@group7.eu
Telefoon: +316 (0)6 10 88 70 40
Speciaal voor onze lezers bieden we de samenvatting van onze laatste Scan van 2022. Deze kun je hier gratis aanvragen, of klik op de banner hieronder.