Als marketeer weet je uiteraard dat je niet meer om Google en zijn concurrenten heen kan. Ook binnen websites en webshops, bijvoorbeeld bij jouw groothandel, wordt vaak gewerkt met zoekmachines. Een heel stuk minder geavanceerd, maar vanuit een zelfde basis.
Zoekmachines bepalen al heel wat jaren welke producten de online shopper ziet en in zekere zin ook waar ze hun producten kopen. Hoewel er misschien honderden opties zijn, bezoekers kijken over het algemeen niet verder dan de eerste pagina zoekresultaten. Zit je niet bij die “eerste tien”, dan is de kans op bezoekers via deze route erg klein. En als je denkt dat die top 10 alleen maar is weggelegd voor de allergrootste merken, met gigantische budgetten…
Dan is deze blog voor jou een eye-opener.
Ook als jij zelf helemaal niets verkoopt op je eigen website of webshop, is zoekmachine-optimalisatie ontzettend belangrijk voor je. Hoewel de invloed beperkter is, kun jij ook de vindbaarheid van productpagina’s van jouw assortiment bij je distributeurs verbeteren. Als jij moeite steekt in je vindbaarheid van je productpagina’s, vergroot je de kans dat bezoekers bij jouw meest relevante optie uitkomen. De kans is groot dat ze jouw product kopen, wanneer ze inderdaad bij die relevantste optie uitkomen. Zo niet, dan kopen ze waarschijnlijk niets.
Het optimaliseren van je eigen webshop en je online distributeurs noemen we ‘Perfect Store’. Je probeert je webshop zo goed mogelijk, het liefst perfect, in te richten om te verkopen. We schreven al eerder een artikel over het belang van ‘Perfect Store’ bij groothandels. Dat artikel vind je hier.
Het idee achter SEO
Om in een goed boekje te komen bij zoekmachines, is er een fantastisch schouwspel ontstaan. Marketeers verzinnen trucjes, implementeren die of verkopen die aan al hun klanten. Zoekmachines krijgen door hoe ze beïnvloed worden en passen daarop hun algoritme aan. Zodat het spelletje weer opnieuw kan beginnen. Een exacte wetenschap over SEO bestaat dus niet, en als die zou bestaan zou die een korte houdbaarheid hebben. Maar er zijn zeker een aantal basisprincipes waarmee jij direct je voordeel kunt doen.
Uiteindelijk gaat het om één principe: het is voor Google én voor jouw groothandel van levensbelang om te snappen wat een bezoeker precies zoekt, om hem vervolgens naar de meest relevante plaats door te verwijzen. Daar steekt een Google ontzettend veel moeite in en daarom zijn ze ook de grootste, meest gebruikte optie. Om de relevantie van jouw productpaginapagina in te schatten kijken ze naar de ingevoerde zoektermen om die te vergelijken met de content en de technische specificaties van jouw pagina. In die combinatie zit gelijk al één van de vaak vergeten mogelijkheden van SEO. Want naast de inhoud van je website of productpagina, waar we het straks nog uitgebreid over gaan hebben, kun je ook invloed uitoefenen bij welke zoektermen je in de vergelijking wordt opgenomen. Je bent in dit geval bezig met je zoekwoord- of keywordstrategie.
Met welke keywords kun je scoren?
Als je werkt aan je eigen website, wordt er aan je gevraagd om een aantal velden in te vullen ter bevordering van je SEO. Eén of meerdere daarvan geven ruimte om keywords in te vullen waarbij jij vindt dat jouw pagina relevant is. Of eigenlijk vragen ze: “Bij welke zoekopdracht, vind jij dat wij jouw pagina moeten tonen?” Dit werkt hetzelfde bij een aantal websites van groothandels, bijvoorbeeld bij Bidfood. Je kunt ook daar keywords invoeren waarvan jij denkt dat je die kunt beantwoorden met relevante content.
Een veelvoorkomende foute keywordstrategie is om te algemeen te blijven en daarmee tussen een veel te grote massa concurrenten terecht te komen. Je kunt proberen om je pagina mee te laten dingen bij de zoekterm “chips”. Zeker als je marketeer van Lay’s bent en al jarenlang het nummer één chipsmerk. Maar waar je dan met name op gevonden wilt worden is “superchips” en “Strong chips”. Het idee daarachter is dat hoe specifieker mensen zoeken, hoe groter de kans is dat ze koopbereid zijn. Juist die mensen wil je naar je pagina trekken, want de kans is groter dan zij ook daadwerkelijk hun winkelwagen vullen, in plaats van enkel wat rond te kijken.
- Hoe specifieker de zoektermen zijn, hoe groter de kans dat mensen echt willen kopen.
- Hoe algemener de zoektermen zijn, hoe groter het aantal oriënterende bezoekers
Dus wees niet bang om specifiekere keywords te kiezen. Er zal minder op worden gezocht, maar de kans dat je op basis van relevantie deze bezoeker doorgestuurd gaat krijgen, is vele malen groter. En dat je verkoopt, ook.
Tip: Er zijn diverse tools die je kunnen helpen met het vinden van Keywords. Ook gratis tools, om kennis te maken. Zie hier een overzichtje

Content
Zoekmachines, zowel de grote internetzoekmachines als de zoekmachines van bijvoorbeeld een groothandel, scannen de inhoud en dus de relevantie van jouw productpagina. Geschreven content is daarbij makkelijk te herkennen en interpreteren.
Op het gebied van content kun jij echt het verschil maken. En de meesten weten dat ook wel, maar content schrijven is zo’n flinke klus. En daarom komen we nog regelmatig productpagina’s tegen met omschrijvingen als “Lekker zoet” of “Gemaakt in Frankrijk”. Geloof ons, je moet wel heel veel geluk hebben als je op die zoekwoorden een relevante bezoeker verwelkomt.
Het belangrijkste stukje content van een productpagina is vaak de producttitel. Dit is vaak ook de titel van de webpagina en weegt daardoor vaak zwaarder mee in zoekresultaten dan andere content. Een “Perfect Name” bestaat uit een merknaam, productnaam, eventueel een producttype, de gebruiksverpakking en de inhoud daarvan.
Voorbeeld: GROUP7 bananentaart voorgesneden, doos 800 gram
Productomschrijvingen, dé plaats om los te gaan
Alle informatie die je kwijt wilt over je product is te verwerken in met name de commerciële of de lange omschrijving, een veld waarin je de ruimte hebt voor ongeveer 200 tot 300 woorden. Hierin ga je jouw bezoeker informeren over alle eigenschappen en voordelen van jouw product. Laat jargon achterwege en gebruik geen afkortingen.
Gebruik ook niet steeds dezelfde woorden, maar kies synoniemen. Dat leest een stuk prettiger en zorgt er ook voor dat je op meer keywords in de zoekresultaten kunt komen. Zo gebruik je bijvoorbeeld naast “vegan” ook het woord “plantaardig” en naast “koolhydraatarm” ook “minder koolhydraten”. De GROUP7 banenentaart omschreven worden als “taart met banaan” om ook de “taart banaan” zoekopdrachten mee te pakken.
Vergeet verder niet om in je omschrijving een vertaling te maken naar de toepassing van een product. Het is immers zo dat een bezoeker vaker zoekt naar een concrete invulling van een behoefte, dan naar een producteigenschap. Een ondernemer die op zoek is naar frisdrank is waarschijnlijk niet op zoek naar een product dat hij kent. Anders had hij wel Fanta of Pepsi ingevoerd. Hij is zich aan het oriënteren op andere opties omdat hij iets mist in zijn huidige aanbod. En hij zou daarmee eventueel op jouw pagina terecht kunnen komen. Dat is, zoals we eerder in dit artikel schreven, geen garantie dat hij ook jouw product gaat kopen. Maar je maakt wel meer kans, als jij hem kunt triggeren met een omschrijving waarin hij vindt wat hij zocht.
Jouw product kan bijvoorbeeld een hele duurzame optie zijn, of een gezonde. Een frisdrank die ontworpen is voor in cocktails, of een hele luxe uitstraling heeft. Als jij denk dat jouw frisdrank een bepaalde rol kan vervullen in het assortiment van je potentiële klant, omschrijf dan die rol en neem je lezer mee in hoe jouw product in zijn assortiment past.
- Schets de sfeer van het moment waarop het genuttigd wordt.
- Doe een suggestie met welke andere producten jouw product goed te combineren valt.
- Wees volledig over de eventuele bereiding
- Geef inspiratie voor serveermogelijkheden.
Deze content kan allemaal keywords bevatten waar iemand op zoekt. Maar dat is niet de enige reden dat je zo veel aandacht besteedt aan je omschrijvingen. Als je alle mogelijke vragen van je lezer hebt kunnen beantwoorden en het product past in zijn concept, dan heeft hij zeker geen reden meer om te twijfelen en is de eerste aankoop al erg dichtbij.
Afbeeldingen en video’s
Visuele indrukken worden altijd beter onthouden dan tekst. Ondersteun je productpagina dus altijd ook met afbeeldingen voor betere verkopen. Nu is het voor zoekmachines lastig om in te schatten wat jij in je afbeelding weergeeft. Vul daarom altijd de beschrijving van afbeeldingen ook in, met de productnaam, merk, type, verpakking. Zo kan de inhoud van jouw pagina beter uitgelezen worden, en ziet een zoekmachine dat jouw foto of video in lijn is met de rest van je pagina.
Unieke content
Het zal vaak zo zijn dat jouw producten op meerdere plaatsen aangeboden worden. PS in Foodservice is een dienst die goed, bijna onmisbaar is in het aanleveren van productinformatie naar een verkoopkanaal. Maar in de praktijk blijkt dat juist een contentveld door de grotere groothandels niet letterlijk uit PS in Foodservice gehaald wordt. Dat heeft te maken met de waardering van unieke content door de grote internetzoekmachines. Als Bidfood, Makro en Hanos precies dezelfde omschrijving zouden publiceren, zal Google deze drie omschrijvingen daarvoor een lagere relevantie toekennen dan aan unieke content.
Groothandels zullen dus vaak jouw voorgestelde tekst aanpassen, of misschien wel hun eigen omschrijvingen maken. Met wisselend succes, dat mogen we wel concluderen nadat we binnen ons Perfect Store Online traject voor een aantal fabrikanten een analyse hebben gemaakt van groothandelwebshops. Ons advies daarin is: Check altijd of de keywords die jij belangrijk vindt, ook in de zelfgemaakte omschrijvingen bij de groothandels voorkomen. Praat daarover met je groothandel, tijdens je jaargesprekken of tijdens een ander bezoek. Het is ook in hun voordeel als ze jouw teksten zo scherp mogelijk hebben staan. Zij halen namelijk via de grote zoekmachines traffic naar hun website, waar zowel de groothandel als de merkfabrikant uiteindelijk van profiteert.
Als ze je vragen om unieke varianten van jouw algemene omschrijving aan te leveren, doe dat dan. Het levert je procenten extra verkopen op jaarbasis op. Procenten die je echt niet pakt met het praktijkvoorbeeld van hieronder:

En nog één laatste SEO tip: Tijdelijke pagina’s.
Een tip voor je eigen webshop, als je die hebt. Daar heb je de volledige zeggenschap over, dus kun je dit trucje toepassen. Of anders zul je ook met dit trucje je groothandel moeten overtuigen: Seizoenspagina’s die tijdelijk maar terugkerend zijn, laat ze online staan.
Denk aan je zomerassortiment of je Paas-specials. Ja, haal ze zeker uit de navigatie van je website. Zo voorkom je dat mensen per ongeluk in augustus jouw inspiratie voor hun paasbrunch tegenkomen. Want eerlijk, de meeste bezoekers zullen dit dusdanig irrelevant vinden dat ze hun zoektocht elders voortzetten. En dat kan dan ook bij je concurrent zijn.
Maar zorg dus dat die pagina’s online blijven. Waarom, als je er toch geen bezoekers op wilt? Google, Yahoo, Bing kennen de pagina’s al en hebben er al een score aan gehangen. Door volgend jaar de pagina aan te passen naar je nieuwste plannen, hoef je niet helemaal opnieuw te gaan wachten totdat de zoekmachines je site hebben doorgrond, maar begin je met een voorsprong.
95% van de nieuwe pagina’s komen in het eerste jaar niet op de eerste pagina van de zoekresultaten in de grote zoekmachines (bron: Ahrefs)
Meer over Perfect Store
Productpagina’s in webshops zijn lang niet altijd perfect. In onze Perfect Store Gids kun je zelf kijken waar je op moet letten als je een productpagina beoordeelt. We geven je nog meer tips en tricks om de verkooppagina’s te laten converteren. Je kunt de download aanvragen via de knop hieronder.
Wil je echt inzicht in jouw situatie en samen met ons aan de gang met het verbeteren van jouw online verkooppagina’s. Neem dan contact met ons op, dan gaan we samen kijken waar jouw snelle winsten te behalen zijn en hoe wij je kunnen begeleiden naar een “Perfect Store”.