Onze ervaring is dat veel bedrijven hun buyer persona’s vormgeven zonder kwantitatief onderzoek te doen. Persona’s die gebaseerd zijn op feiten en cijfers, zorgen voor een op feiten gebaseerde marketingstrategie en activatieplannen. Kwantiatieve data gedreven persona’s, waarom zou je dat willen?
Dat leidt tot deze 7 voordelen:
Meer rendement (124%) (Marketingsherpa, 2013)
Een kwantitatieve data gedreven persona zorgt ervoor dat de doelgroep beter en persoonlijker wordt aangesproken. Zo zet je bijvoorbeeld voor de ene persona Instagram in terwijl de ander zich meer op LinkedIn bevindt. De ene is meer actiegericht terwijl de andere zich juist bindt aan je merk door middel van loyalty punten. Links om of rechts om zorgt verdieping in je buyer persona er in elk geval voor dat je in staat bent om je persona ook beter aan te spreken. Dat zorgt voor meer aankopen en uiteindelijk ook meer rendement.
Website wordt 2-5 x zo effectief met gerichte online marketingactiviteiten (Hubspot 2019)
Je kent het wel; de ene chef loopt warm voor nieuwe producten omdat hij een voorloper is op het gebied van food trends. De andere chef verliest zich helemaal in gemaksproducten omdat hij dan nóg meer klanten kan bedienen in dezelfde tijd. Door beide persona’s met verschillende boodschappen aan te spreken wordt je website 2 tot 5 keer zo effectief.
Gepersonaliseerde e-mails leiden tot 10% meer conversie en 4% meer doorklikken
Ook zo’n hekel aan bulk e-mails? De 100 in een dozijn e-mails. Ik delete ze persoonlijk direct. Want tsja, die hele speciale aanbieding die bedoeld is voor iedereen? Daardoor voel ik me allesbehalve speciaal. Een gerichte e-mail daarentegen met een leuke korting gebaseerd op mijn interesses vind ik juist ontzettend attent. Ik ben dan zeker geneigd gebruik te gaan maken van de korting. Dat is ook hoe het bij de meeste food professionals werkt. En het is bewezen dat gepersonaliseerde e-mails tot 10% meer conversie leiden.
Verhoging van de online leads
Alhoewel een lead nog geen sale is, is het zeker een mooie eerste stap in de sales funnel. Hoe meer leads hoe beter. Op het moment dat je marketingcampagnes in kunt zetten voor een specifieke persona leidt dat geheid tot meer leads. Wij hielpen diverse klanten met het verkrijgen van meer leads op deze manier.
Meer sales
En uiteindelijk leidt dat dus tot meer sales. Voor sales is het bovendien ook veel makkelijker verkopen als ze weten wat ze precies voor wie in kunnen zetten. Door gericht om te gaan met sales (en marketing) kun je er ook veel meer uithalen.
4 x zoveel ROI. (Forrester, 2014)
Waarom nog niet alle organisaties aan de slag zijn gegaan met kwantitatieve data gedreven persona’s? Omdat het wel om een investering vraagt. En die investering verdien je pas later terug. Maar dat je de investering terugverdient is een ding dat zeker is. Je verdient het zelfs vier keer terug.
De perfecte start voor data gedreven marketing
Als je de data gedreven persona vormgeeft zijn ze dé perfecte basis voor een start met data gedreven marketing. Zo kun je online marketingcampagnes gerichter inzetten op een persona. Je kunt vervolgens ook je systemen aan laten sluiten op deze profielen, in kaart brengen hoe de persona zich beweegt in de klantreis en wat de resultaten zijn van je campagnes.
Aan de slag!
Wil jij aan de slag met je eigen kwantitatieve data gedreven persona’s? Bij GROUP7 hebben we inmiddels vele persona’s ontwikkeld. We durven onszelf dan ook wel experts te noemen. We helpen jou graag met jouw traject. een afspraak, dan bespreken we wat jij nodig hebt.
Onze persona aanpak is grondig en methodisch. Zelf aan de slag? Met onze methode kun je in 3 simpele stappen een kwantitatieve data gedreven persona vormgeven. Download dus snel onze methode en aanpak voor het vormgeven van data gedreven persona’s. De whitepaper geeft je niet alleen praktische handvatten, maar ook een geheel uitgewerkte persona in onze persona template.
Bronnen voor dit artikel:
GROUP7 (2018), Whitepaper inzicht in de klantreis.
Farris, Paul W . (2010), Marketing Metrics, the definitive guide to measuring marketing performance.
Tony Zambito (2007) The guide to buyer persona development
Marketing Sherpa (2013) https://www.marketingsherpa.com/article/case-study/targeted-persona-content-marketing-strategy
Forrester http://www.curata.com/blog/the-buyers-journey-demystified-by-forrester/
Hubspot https://blog.hubspot.com