Als marketeers weten we dat inzicht in de doelgroep nodig is om succesvolle producten, concepten en campagnes te ontwikkelen. Onze ervaring is dat dit het beste werkt door het vormgeven van een buyer persona. Een persona is een profiel of archetype van je klant. Door duidelijk in kaart te brengen wie jouw klant is, kan je op de juiste manier inspelen op zijn of haar behoefte en interesse. Zo kun je nóg succesvoller worden met jouw online marketing.
Het vormgeven van buyer persona’s is een vrij uitgebreid proces. De persona moet gedragen en uitgediept worden.
- Leeft de persona bij jou en je collega’s?
- Heb jij (op de beurs) gebruikers gesproken die je kan refereren aan de persona?
- Heb je nieuwe inzichten gekregen door te praten met gebruikers?
- Hoe heb je je aannames gevalideerd?
- Welke aanvullende inzichten heb je verkregen?
Hoe ver ben jij de diepte in gegaan? Wij zien in de praktijk dat veel bedrijven buyer persona’s weergeven op basis van aannames en deze niet verrijken met aanvullende, op onderzoek gebaseerde, inzichten.
“Het grootste nadeel is dat persona’s snel clichés worden. Als je een persona niet baseert op onderzoek, wordt het slechts een afspiegeling van je vooroordelen” (Guido Stompff, 2018)
Onze ervaring is dat veel bedrijven een buyer persona vormgeven op buikgevoel en aannames. De betere marketeer gebruikt kwalitatief onderzoek. Alhoewel dat een stap in de goede richting is, zijn deze persona’s niet kwantitatief onderbouwd. Wij raden altijd aan om meerdere methodes te gebruiken en een persona het liefst kwantitatief te onderbouwen.
Waarom? Deze kwantitatieve data gedreven persona’s zijn gebaseerd op meetbare feiten in plaats van op aannames en buikgevoel. Dat maakt ze krachtiger en daardoor snijden ze pas écht hout. Je verdient de investering in tijd en geld ook royaal terug met succesvolle productintroducties en goede resultaten uit je campagnes.
Kwantitatieve data gedreven persona’s zijn dus persona’s’ gebaseerd op data. Ze worden vormgegeven op basis van kwantitatief onderzoek middels enquêtes of het gebruik van data uit systemen.
“If you don’t start with the right data. All initiatives will always be less effective and efficient than they should be.” Matt Nitzberg
Zulke persona’s zijn beschrijvingen van geclusterde groepen (personen) met dezelfde kenmerken in de datasets. Deze manier van persona ontwerp toetst binnen de doelgroep het (koop-)gedrag op basis van stellingen. Dit klinkt ingewikkelder dan dat het is. In onze whitepaper ‘Kwantitatieve Data gedreven persona’s leggen we uit hoe het werkt.
Christensen paste deze vorm van persona vormgeving al jaren geleden toe voor McDonalds. Hij onderzocht namelijk aankoopmotieven. Zo kwam hij erachter dat 40% van de milkshake aankopen in de ochtend werden gedaan door alleenstaande, autorijdende mannen. Een voorbeeld van een buyer persona.
Mc Donalds speelde hier slim op in, door verkoopautomaten te plaatsen om lange wachtrijen te voorkomen. Ze maakten de milkshake ook dikker zodat deze nog beter vulde als ontbijt. Het resultaat? Een explosieve stijging van de verkoop. (Van Belleghem, 2004)
Kwantitatieve data gedreven persona’s? Wat levert het mij op?
Maar wat levert het nu eigenlijk op voor je organisatie? Lees ook ons volgende artikel met de 7 voordelen van het inzetten van een kwantitatieve data gedreven persona. Maak vandaag nog de eerste stap naar een nóg succesvollere online marketing en sales campagnes met de whitepaper Kwantitatieve data gedreven persona’s.
Hebben wij je aan het denken gezet en heb je meer vragen, wacht dan niet en neem contact met ons op.
Bronnen voor dit artikel:
Belleghem, Steven van (2014) When Digital becomes Human, van Duuren Media.Guido Stompff (2018), Design Thinking, Boom Uitgevers.
Tony Zambito (2007) The guide to buyer persona development.