Gasten die eten laten staan, leveranciers die een overdaad aan verpakkingen gebruiken, (te) hoge prijzen voor duurzame voeding, professionals binnen horeca, catering en fastservice ergeren zich eraan!
Uit het meest recente marktonderzoek met de focus op duurzaamheid die de GROUP7 Professional Community onder haar panelleden in Nederland en België heeft uitgevoerd bleek dat zij zich enorm bewust zijn van hun duurzaamheidsuitdagingen.
Overdaad van verpakkingen bij leveringen van leveranciers is zowel in Nederland (45%) als in België (38%) de grootste irritatie factor. Enerzijds vanwege duurzaamheid, anderzijds ook doordat er (ondanks het scheiden) betaald moet worden voor bedrijfsafval.
Voedselverspilling
Ruim een derde van de chefs in Nederland en België heeft te maken met voedselverspilling door gasten. Ze bestellen te veel, scheppen te veel op of komen niet opdagen. Buffetten blijven hierin ook een grote uitdaging, want je hebt al snel te veel.
Er komen steeds meer initiatieven om restjes voedsel te verwerken tot een nieuw product zoals soep, quiche, saus, stoofpot. Sommige chefs gebruiken overgebleven voedsel om de groentetuin te voeden, anderen gebruiken restproducten voor zelfgemaakte gins of decoratie voor op een gerecht. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft voor de horeca een inspiratiedocument gemaakt.
Belangrijk is dat de sector blijft praten met elkaar, wat is er nodig en wat kunnen we samen bedenken om bijvoorbeeld verspilling tegen te gaan. Onderling ideeën met elkaar uitwisselen kan enorm waardevol zijn.
Verspillingsvrije week
In Nederland wordt de Verspillingsvrije week georganiseerd van 12 tot en met 18 september. Dit jaar is het thema ‘restjes’. Meedoen is gratis.