IJs is vaak op basis van zuivel en daardoor niet veganistisch. Toch zijn er steeds meer uitzonderingen te vinden. Degene die goede vega(n) items op de kaart hebben staan schreeuwen dat niet altijd van de daken. Zo hoorden wij van een ondernemer dat de reden hiervoor is dat in zijn omgeving de term ‘Vegan’ veel klanten afschrikt. Want vegan en vegetarisch worden door een grote groep consumenten vaak geassocieerd met ‘niet lekker’. De gasten die hier wel voor kiezen, blijken (probleemloos) te vragen welke gerechten vega(n) zijn. Dit zien we niet alleen bij ijssalons maar bij meer horeca gelegenheden.
Het aanbod voor vegetariërs en flexitariërs die buitenshuis iets willen eten is zichtbaar verbeterd. Uit het GROUP7 Professional Community onderzoek uit februari-maart 2023 blijkt dat in Nederland binnen horeca en catering bij bijna 96% vegetarische gerechten op de menukaart staan. In België staan vegetarische gerechten bij 79% van de deelnemende foodprofessionals uit horeca en catering op de menukaart.
Waar staat vegetarisch op de menu kaart?
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat zowel in België als in Nederland bij ongeveer de helft de vegetarische gerechten tussen de andere gerechten staat. Dat is een goede keuze blijkt onder andere uit onderzoek van London School of Economics.
Als de vega(n) gerechten opvallend in een aparte categorie of in een kader staan, zien de gasten die normaal vlees of vis kiezen, ze niet als een optie voor hen. Zij slaan in het keuzeproces heel deze selectie gerechten over. Vegetariërs gaan sneller op zoek naar het bijbehorende symbool of omschrijving.
Gebruik kaders, kleur of vetgedrukt juist wel voor de gerechten waar je wilt dat de aandacht van de gast naartoe gaat, zoals je margemakers.

Vegan of vegetarisch?
Vega verwijst naar vegetariër of vegetarisch. Een vegetariër eet niets van dode dieren, dus geen vlees of vis. Maar ook geen gelatine, want dat wordt gemaakt van beenderen van een dier. De meeste vegetariërs eten wel ei en zuivelproducten, zoals kaas, melk en yoghurt. Wat veel vegetariërs zich meestal niet realiseren is dat kaas ook niet vegetarisch is. Immers daar zit stremsel in en dat komt uit de maag van een (dood) kalf. Veel leveranciers van kaas bieden inmiddels wel een vegetarisch alternatief, het stremsel is dan op basis van micro-organismen.
Vega is niet hetzelfde als vegan, de afkorting van veganistisch. Deze groep consumenten gebruikt helemaal geen dierlijke producten slaat ook bijvoorbeeld zuivel, eieren en honing over. Alles waar dieren voor nodig zijn om het te produceren wordt niet gebruikt.
Meer lezen over hoe je vegetarisch of veganistisch het beste kan omschrijven vind je op de website van Roux Communicatie.