Snelle en handige oplossingen
Gemak is het toverwoord voor consumenten. Zij betalen graag voor snelle en handige oplossingen. Een deel van het gemak kan zitten in het product zelf, zoals voorgesneden groentes en maaltijdpakketten, als ook gemak bij de aanschaf van het product (zoals ruime openingstijden). Door technologische ontwikkelingen is daar de afgelopen jaren nog bezorging bij gekomen.
De groei in bezorging wordt in de weg gestaan door het tekort aan personeel.
Innovatie vindt vooral plaats binnen dienstverlening. Hoewel er veel initiatieven zijn om het aantal tussenstappen tussen boer en consument te beperken zoals bijvoorbeeld Boerschappen, houden tussenpersonen vaak de kosten laag vanwege specialisatie en schaalvoordelen.
Voorkom keuzestress
Een relatief nieuwe manier om te voorzien in gemak is het voorkomen van keuzestress bij consumenten. Dit kun je doen door een beperkt assortiment of korte menu’s te hanteren, gericht op specifieke wensen van de consument binnen thema’s zoals gezondheid of duurzaamheid. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk om binnen de keteninformatie te delen over producten, ingrediënten en het productieproces.
De toenemende druk om dit te kunnen digitaliseren en transparant te worden zal een grotere druk gaan leggen op de hele keten, van boer tot bord, Hoewel consumenten deze thema’s steeds meer omarmen, laten ze dit nog nauwelijks zien in hun aankoopgedrag, waarschijnlijk vanwege onduidelijkheid over de definitie van duurzaamheid en de hogere kosten van gezondere of duurzamere producten. Zorg er dus voor dat je duidelijk communiceert wat je precies aanbiedt en ook waarom.
Duurzaamheid
Duurzaamheid staat volop in de aandacht. Door alle – soms tegenstrijdige – factoren die meespelen, is het vaak lastig voor consumenten om duurzaam te kopen. Duurzaamheid wordt wel steeds belangrijker en kan een concurrentievoordeel bieden. Om je te onderscheiden op dit gebied moet je je duurzaamheidsambities baseren op meetgegevens van je eigen toeleveringsketen, en niet op algemene maatstaven. De meeste uitstoot van broeikasgassen in de voedselketen vindt namelijk plaats in de toeleveringsketen. Lees hier de Europese duurzaamheidsrapportage van Foodproces met daarin de belangrijkste pijlers voor een duurzame voedseltransitie.
Gezondere voeding
Gezonder eten vereist vooral een gedragsverandering bij consumenten. Voorlichting, nudging, prijsbeleid en/of regulering van het aanbod kunnen consumenten positief beïnvloeden in hun keuzes. Personalised food kan de dieetadviezen persoonlijk maken en is bij uitstek geschikt om consumentengedrag te beïnvloeden. Lees hier meer over op Flandersfood.