De uitdaging voor elke leverancier of ondernemer; Hoe zorg ik voor een verhoging van het aantal klanten? Hoe trigger ik ze tot een aankoop en hoe bind ik ze aan mijn product, merk of bedrijf? De Customer Loyalty Loop kan je daarbij helpen, je leest er hier meer over!
Ken je klant!
Ken je klant is ons credo. Want niets is zo ongrijpbaar als de klant die je niet kent. In Foodservice kunnen dat er nogal wat zijn met een totaal van ruim 45.000 outlets in Foodservice. Als je je doelgroep niet kent dan weet je ook niet hoe je hen moet bereiken of hoe je gerichte marketing activiteiten moet ontwikkelen.
We gaan er even vanuit dat je weet wie je klant is. Je bent ook al bekend met de klantreis (Customer Journey), je weet dus welke stappen jouw persona’s doorlopen in de klantreis. Er zijn verschillende modellen die de klantreis omschrijven, van een recht pad tot cirkels met daarin verschillende stappen.
Dit is de eerste blog van een serie over de loyalty loop. We starten met het klantgedrag in de stappen: “triggeren” en “oriënteren”.
Customer Loyalty Loop
De loyalty loop van Eagelmen, waar we in deze blog wat dieper op in zullen gaan, geeft eigenlijk aan dat je op verschillende niveaus moet werken en ook in de gaten moeten houden in welke loop je klant zit. Wat zijn de triggers wanneer de klant gaat heroverwegen of zelfs helemaal uit de loop valt en je hem kwijt bent? De loyalty loop maakt je hiervan bewust zodat je nog beter weet hoe je je klanten vast kunt houden.
Trigger
Een trigger wordt gevormd door een combinatie van kennis, behoefte en situatie waarin je potentiële klant zit. Een voorbeeld: een jonge kok gaat naar zijn eerste baan en de trigger is dat hij mag meedenken met de nieuwe menukaart. Zijn referentie kader is zijn opleiding en stage. Zou hij denken aan jouw product? Zijn jouw producten goed vertegenwoordigt op scholen, weet jij welke restaurants veel leerlingen opleiden, en waar die mee werken? Uit onderzoek blijkt dat koks producten die ze gebruiken op school, hun stage en eerste baan, de voorkeur geven gedurende hun hele loopbaan, mits je ze niet teleurstelt. Een mooi voorbeeld van hoe je relevant kunt zijn voor je doelgroep, nog vóórdat ze verder gaan zoeken.
Oriëntatie
Als er een trigger is, en er geen automatische invulling wordt gegeven vanuit de kennis die men heeft, gaat men zich oriënteren. In de fase van oriënteren kan dat via diverse wegen, maar men gaat hoofdzakelijk online zoeken. Meer over de oriëntatiefase vind je ook in onze white paper.
In de oriëntatie fase is dus vooral je online aanwezigheid en vindbaarheid erg belangrijk. Hoe ziet jouw online voorportaal eruit? Zou je zelf hier nieuwsgierig van worden? Word je getriggerd om door te klikken? Word je geholpen in de navigatie? Hoe zit het met de informatie; sluit die aan bij wat je doelgroep zoekt? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden voor het perfecte voorportaal. Je wilt namelijk voorkomen dat er alleen maar windowshoppers voorbij komen. Je wilt daarentegen je doelgroep aantrekken en vasthouden. Natuurlijk zijn er offline ook een aantal marketing middelen die een bijdrage leveren in het oriëntatie proces. Nog steeds belangrijk zijn sommige folders, vakbladen, beurzen en persoonlijk contact.
Eens weten wat de status is van jouw online etalage? Een onafhankelijk oordeel? Maak vrijblijvend een afspraak en wie weet kunnen wij jou ook helpen online te schitteren. Ook voor een totaal activatie plan (on- en offline) over de hele loyalty loop kun je bij ons terecht. . Wij helpen jou graag verder!