Vorig jaar deelden we handige tips voor het optimaliseren van je marges. Om dit te kunnen realiseren, heb je een foodcostberekening nodig. Uit ons recente onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de Belgische respondenten een foodcostberekening maakt voor gerechten voordat ze op de menukaart belanden. In Nederland ligt dit percentage iets lager, maar nog steeds aanzienlijk hoog op 73%.
Aanpassingen aan menu’s op basis van berekeningen
Naar aanleiding van deze berekeningen past maar liefst 96% van de respondenten, zowel in België als Nederland, het menu en/of de gerechten aan. Vooral de prijs van de gerechten wordt aangepast om te voldoen aan de afgesproken marge.
Efficiënte ingrediëntenselectie en derving verminderen
Naast het maken van foodcostberekeningen blijkt uit het onderzoek dat de respondenten ingrediënten kiezen die in meerdere gerechten gebruikt worden. Dit is niet alleen gunstig met inkopen, maar vermindert ook derving. In België is 79% van de respondenten zich hier bewust van. In Nederland ligt dit aantal nog hoger; 88%.
Strategische winstverhoging door promotie
Naast het gebruiken van hetzelfde ingrediënt voor meerdere gerechten, probeert men ook de winst te verhogen door de bediening bepaalde gerechten/producten extra onder de aandacht te brengen.
Ondersteuning bij foodcostberekeningen
Hulp nodig bij je foodcostberekening? Er zijn tal van apps en tools die je hierbij kunnen ondersteunen. Klanten van Pastridor kunnen gebruik maken van de Foodcost calculater en bieden Horeca Forma en Guidea apps aan die deze berekeningen voor jou uitvoeren. Ze hebben zelfs een app voor menu engineering, waarmee je de marges van elk gerecht op je menu kunt berekenen. Meer informatie vind je hier: https://vlaanderen.horecaforma.be/terug-rendabel.