Zo zet je TikTok slim in voor zichtbaarheid, beleving en extra omzet
TikTok is allang geen speeltuin meer voor dansvideo’s en tienerhumor. Het platform groeit razendsnel uit tot een serieuze speler in de foodwereld, ook voor horeca, frituurzaken en catering. Van streetfoodkraam tot sterrenrestaurant: wie nu slim inspeelt op TikTok, bouwt aan zichtbaarheid, gastbeleving én omzet. En voor je het weet staan er rijen voor je zaak, omdat je “bekend bent van TikTok”. Klinkt dat onwerkelijk? De Italiaanse broodjeszaak Ombretta in Utrecht was één van de talloze voorbeelden van afgelopen tijd.
Zowel in Nederland als in België heeft ongeveer 1/3 van de volwassenen een TikTok account. Uit onderzoek met de GROUP7 Professional Community in november 2024 blijkt dat 23% van de panelleden in Nederland en 17% in België TikTok professioneel gebruikt voor informatie en of inspiratie. Dit percentage ligt flink hoger bij de jongere panelleden (42% in Nederland en 33% in België).
TikTok: van snackable content naar foodinspiratie
Steeds meer professionele foodpartijen maken dus de stap naar TikTok. Denk aan chefs die kooktechnieken laten zien of cateraars die een kijkje achter de schermen geven. TikTok is hét kanaal waar je in korte video’s sfeer, vakmanschap en merkpersoonlijkheid kunt overbrengen.
In Nederland én België groeit het aantal horeca-accounts gestaag. Wat opvalt: niet de gelikte promotievideo’s scoren, maar juist de rauwe, echte, spontane content. TikTok is minder gepolijst, en daardoor juist perfect voor de professionele keuken: het draait om echtheid, beleving en enthousiasme.

Hoe bouw je als bedrijf een slimme TikTok-strategie?
TikTok werkt anders dan andere kanalen. Je hoeft geen duizenden volgers te hebben om viral te gaan. Goed doordachte content vindt vanzelf zijn weg. Dat maakt het laagdrempelig én krachtig. Maar je moet het dus wel doordacht hebben. Een typische TikTok video grijpt binnen 2 seconden de aandacht, met een verrassende wending of opvallende gebeurtenis. Daarna heb je de aandacht en tijd voor je boodschap. Dus, wat is die boodschap?
- Laat je keuken spreken
Film (een grappige versie van) hoe een gerecht wordt bereid, toon de sizzle op de grill of het moment dat de saus wordt afgewerkt. Korte, zintuiglijke video’s van 5–15 seconden doen het uitstekend. - Speel in op trends
Gebruik trending audio’s, haak in op challenges of geef je eigen draai aan een virale foodtrend. Blijf wel dicht bij je concept en keuken, want geloofwaardigheid wint altijd. - Vertel je verhaal
Waarom serveer je wat je serveert? Wat is het verhaal achter je signatuurgerecht, leverancier of chef? TikTok is perfect om je merkverhaal laagdrempelig te vertellen. - Maak het persoonlijk
Laat medewerkers aan het woord, film een ‘day in the life’ van de chef of gastvrouw, of geef een kijkje in de voorbereidingen van een drukke avond. Authenticiteit werkt, zeker in combinatie met humor. - Post regelmatig en experimenteer
TikTok beloont regelmaat én creativiteit. Post meerdere keren per week, probeer verschillende formats (recept, tip, sfeer, humor, storytelling) en kijk wat aanslaat. - Maak gebruik van het algoritme
TikTok is steeds meer een zoekmachine. Gebruikers typen volledige vragen in, zoals “Wat is een goed vegetarisch restaurant in Brugge?”. Speel hierop in door regelmatig korte video’s te posten waarin je veelgestelde vragen beantwoordt. Dat helpt je vindbaarheid én laat zien waar je voor staat.
TikTok als motor voor beleving en traffic
TikTok is méér dan een brandingtool. Goede content kan letterlijk zorgen voor reserveringen, bestellingen en extra traffic. Jongere doelgroepen vertrouwen vaker op TikTok dan op Google Maps of TripAdvisor bij het kiezen van een eetplek. Wil je aantrekkelijk blijven voor Gen-Z en Millennials (als gast óf als nieuwe werkgever)?
Dan is een slimme TikTok-aanpak geen nice-to-have meer, maar noodzaak.
Zin om aan de slag te gaan? Betrek je Gen-Z collega, die is waarschijnlijk veel actiever op TikTok en weet wat er trending is. Of maak zelf een account aan en scrol enkele dagen door de feed. Of luister eerst ter inspiratie podcast 87 van Denktank, met Anouk Bruens: Tiktokken voor de zaak.
Het eerste TikTok-idee ligt waarschijnlijk al binnen handbereik!