De online foodmarkt – ofwel het online bestellen van eten – is booming. Niet alleen de distributie naar consumenten neemt toe, ook de online B2B bestellingen groeien gestaag verder. En bij groei horen uitdagingen op het gebied van verspilling. GROUP7 – bureau voor Food-commerce was voorzitter van een expertgroep van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow over het verminderen van verspilling bij B2B food bezorging. In deze blog een update over de bijeenkomst.
Foodexperts over B2B foodbezorging
Experts van ShoppingTomorrow onderzoeken dagelijks wat de laatste ontwikkelingen betekenen voor e-commerce professionals. Onlangs organiseerde ShoppingTomorrow samen met food-commerce bureau GROUP7 en PostNL een bijeenkomst met food experts uit de hele keten om te praten over verspilling binnen de keten van de B2B voedselbezorging. In totaal vonden er vier sessies plaats.
B2B food bezorgmodel voor de toekomst
Het doel van de bijeenkomsten is om een toekomstbestendig B2B food bezorgmodel op te zetten. Het bezorgmodel moet de keten van online bestelling tot en met voedselbezorging zo effectief mogelijk inrichten om verspillingen omtrent kosten en processen te minimaliseren. De deelnemers waren fabrikanten, groothandels, operators en eindgebruikers. De verschillende achtergronden in combinatie met de vakkundigheid van de deelnemers zorgden voor interessante inzichten.
Uitkomsten van de eerste bijeenkomst
Waar zitten nu de tekortkomingen? Op welke vlakken kan B2B food delivery verspilling verminderen om de efficiëntie te vergroten? De foodexperts zien acht uitdagingen:
1. Ordergrootte versus kosten per order
Consumenten zijn het gewend: elk product is bestel baar in elke gewenste hoeveelheid. Levering van kleine hoeveelheden is eerder vanzelfsprekend dan een uitzondering. In de B2B delivery zijn de marges echter krap, waardoor kleine orders niet rendabel bezorgd kunnen worden. En dat terwijl er bij de operators wel vraag is naar kleine orders, bijvoorbeeld in het licht van nicheproducten en voorraadbeperking.
2. Gebrek aan relevante data en inzichten
De B2B markt heeft over het algemeen een gebrek aan relevante data en inzichten van operators en consumenten. Fabrikanten binnen de foodmarkt hebben meestal alleen zicht op de afzet bij groothandels en key accounts. Informatie over de afname van horeca- en cateringbedrijven bij groothandels blijft buiten beeld. Het gebrek aan deze data maakt voorspellingen over afzet en capaciteit moeilijk. En dat beïnvloedt de hele keten.
3. Tijd en snelheid van leveren
Consumenten willen snelle levertijden en zelf kiezen waar en wanneer een product aankomt. Deze ontwikkeling werkt door in de B2B bezorging. Er heerst ongeduld onder de B2B afnemers, maar door logistieke uitdagingen kunnen de verzenders nog geen flexibele bezorging bieden.
4. Inefficiënte bestelprocessen
Veel bestelsystemen zijn niet efficiënt in het doorvoeren van bestellingen. Dit geldt voor alle schakels binnen B2B food: horeca bij groothandel en groothandel bij fabrikant. Bij grote partijen is het wel goed geregeld, maar voor de rest werkt men weinig digitaal. En dat heeft een effect op de rest van de keten
5. Toename van milieuzones in de binnenstad
Steeds meer binnensteden worden autovrij of -luw om te voldoen aan de Europese milieuwetgeving. Door deze en toekomstige beperkingen voor gemotoriseerde voertuigen in de binnenstad is het nodig om te investeren in alternatief transport. Daarbij leiden beperkte bezorgtijden in de stad ertoe dat de flexibiliteit afneemt. In het geval van grote orders en zware producten hebben de beperkingen zelfs grotere gevolgen voor food delivery in de binnenstad. Plekken worden onbereikbaar en bezorgpartijen moeten hun krachten gaan bundelen.
6. Inefficiëntie in transport en warehouse
Op dit moment leggen fabrikanten hun producten bij zoveel mogelijk groothandels op voorraad. Het is dé manier om distributie te verkrijgen. Tegelijkertijd zorgt dit voor een enorme inefficiëntie in opslag en transport.
7. Toename van voorraden door toename van het assortiment
Groothandels moeten zorgen voor commerciële concurrentie én de producten vertegenwoordigen die al in het (online) schap liggen. Welke producten blijven in het assortiment en welke niet? Er mist een centrale regie op assortimenten, waardoor de B2B foodindustrie niet goed is in het saneren van het assortiment. Het gevaar van te grote voorraden is constant aanwezig. Dit spanningsveld werkt door in de hele keten.
8. Geen landelijke dekking van nicheproducten
Nicheproducten zijn voor consumenten goed om zich te onderscheiden van concurrenten. Maar omdat bijzondere producten vaak geen landelijke dekking hebben, zijn ze niet voor iedere operator beschikbaar. De groothandel ervaart grote druk om zo’n nicheproduct op te nemen. Zit het product eenmaal in het assortiment van de groothandel? Dan verliest het product zijn niche-gehalte. De horeca en catering gaan op dan weer op zoek naar nieuwe bijzondere producten. En zo blijft het assortiment zich uitdijen.
Op deze acht vlakken valt dus nog veel verspilling te verminderen. Maar hoe? Daar zoeken de B2B foodexperts oplossingen voor in de komende sessies.
Blijf op de hoogte van de onderzoeksresultaten
De uitkomsten van deze en toekomstige sessies worden verwerkt in een uitgebreid bluepaper. Op 23 januari 2019 heeft ShoppingTomorrow het bluepaper met de onderzoeksresultaten van deze sessies gepubliceerd. Dit onderzoeksrapport past in de serie bluepapers van ShoppingTomorrow over ontwikkelingen binnen e-commerce.
Heb je vragen of ideeën over het tackelen van de acht uitdagingen? Neem dan contact met ons op.
Over de auteurs
Martin van Dam is directeur bij food-commerce bureau GROUP7 en voorzitter van de expertgroep Food & Delivery 2018 van ShoppingTomorrow. Daan Koek is Manager Online Food binnen PostNL en host namens PostNL de expertgroep Food & Delivery 2018 van ShoppingTomorrow. Beide auteurs ervaren de verschuiving naar online binnen de B2B foodindustrie en onderstrepen daarom het belang van een effectieve keteninrichting.