Wij van GROUP7 geloven dat je voor een gedegen marketing strategie moet starten vanuit het klantperspectief. Wie is de klant en hoe gedraagt hij zich? Als je je klant kent en weet waar hij te vinden is dan is je kostje gekocht. Door onze jarenlange ervaring bij diverse (B2B) Foodservice bedrijven weten wij dat ook voor B2B geldt: company’s don’t buy, people buy!
7 redenen voor het ontwikkelen van een persona vanuit klantinzichten
We beginnen met de voor ons belangrijkste reden. Ken je klant en werk vanuit het inzicht van deze klant. Als je namelijk zonder werkt en op goed geluk boodschappen afvuurt op je doelgroep zul je veel minder rendement behalen. Een voorbeeld:
Een koffiebrander wil verkopen aan de klein zakelijke markt. Dan wil je in elk geval meer inzicht in wie de beslissers zijn. Waar letten ze op? Bij wie draait het vooral om de gasten en waar juist om de medewerkers? Welke rol spelen de machine, de koffiebonen, de kosten? Hoe belangrijk is snelheid? En speciale koffie? Welke doelgroep kan worden aangesproken met het bijpassende servies of juist met bekertjes? Als je al deze inzichten verwerkt in je boodschap weet je zeker dat je de doelgroep bereikt en aanspreekt. Meer rendement dus!
Ook geef je met het maken van een klantpersona een gezicht aan je klanten waardoor deze meer gaan leven. Maar dat is zeker niet de enige reden voor het ontwikkelen van een klantpersona. Het omschrijven van klantpersona’s maakt marketing ook vele malen effectiever en concreter. Je kunt op deze manier de inzet van je marketingmiddelen richten op een bepaalde persona. Ook kun je makkelijk je digitale omgeving verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van klantingangen. Zo ontwikkelden wij van GROUP7 voor een bedrijf dat met kaas cadeau’s maakt een website waarin een specifiek gedeelte gericht op inkopers van het MKB. Als laatste geeft een persona de hele organisatie handvatten en een gemeenschappelijk doel.
Persona’s die je zeker wel kent
Neem nou het Jumbo-gezin, of het komische duo Cas Jansen en Jack Wouterse van C1000. Deze supermarktgiganten hebben persona’s tot leven gebracht in hun marketing uitingen. Ze zijn geliefd bij de consument. Consumenten associëren zich graag met de persona’s en dat werkt als een trein.
Unilever Food Solutions toont in hun communicatie hoe chefs van zorginstellingen voor hun cliënten een feest kunnen maken. Of neem nou ‘Vier het Seizoen’ speciaal gemaakt voor chefs die inspiratie willen opdoen voor hun menu. Dit is gebaseerd op inzichten over de struggle die chefs hebben met het steeds weer vernieuwen van hun kaart, concepten of arrangementen.
Albert Heijn heeft haar belangrijkste persona, huisvrouw Beppie als standbeeld voor het hoofdkantoor staan met de tekst: “Opdat wij nooit vergeten voor wie wij werken.”
Persona’s in praktijk
Wij brengen klantpersona’s van Foodservice organisaties in kaart met behulp van klantinizichten. Daar gebruiken wij onder andere onze eigen empathy map voor, gebaseerd op 7 verschillende perspectieven en toepassingen van de empathy map. Wij hebben uit alle toepassingen de beste gehaald en er onze eigen GROUP7 empathy map van gemaakt. En dat werkt!
Wil jij hier een keer met ons over sparren voor jou organisatie? Leuk! Neem contact met ons op.