Tijdens onze presentatie van de 7 e-commerce trends in 2018, hebben we in groepssessies met alle aanwezigen een brainstorm georganiseerd. Volgens de World Café-methode hebben we in groepen gezamenlijk gebouwd aan een visie over de perfecte klantreis in food-commerce in 2020. Hoe speelt een best-in-class foodbedrijf daarop in?
Nu is het aftellen richting 2018, en hebben we nog iets meer dan 2 jaar te gaan tot het 2020 is. Hoe staat de markt er dan voor? Welke innovaties spelen dan een ingrijpende rol in de sector en de online omgeving? De komende weken volgt er een blogserie waarin alle stappen in de klantreis doorlopen worden. We delen de uitkomsten van de sessies met professionals uit de sector in de blogs.
Blog 2: Wat doet een best-in-class foodbedrijf anno 2020 om haar klanten te helpen bij overwegen & evalueren?
In deze tweede blog uit een serie van vijf gaan we in op de tweede stap in de klantreis; het helpen van de klant bij de overweging en evaluatie voor een aankoop. Wat zet een best-in-class food bedrijf daarvoor in?
Generaliseren is onvermijdelijk
Wat beweegt een klant tot het kopen van een specifiek product, ten opzichte van de alternatieven? Ook al is het antwoord op deze vraag nauwelijks te generaliseren, ook een best-in-class foodbedrijf ontkomt er niet aan. Vanuit een klantgedachte werken betekent dus ook generaliseren zolang we geen goede klantdata hebben. We moeten daarom steeds beter leren meten. We generaliseren nu op een strategische manier: met de klantpersona. Van alle verschillende (potentiële) klanten kan één of meerdere persona gemaakt worden. Zo wordt het makkelijker om de ‘common ground’ te vinden tussen het product en de persona an sich.
Van oriënteren naar overwegen
De professionals van onze sessies waren het erover eens: mond-tot-mond reclame is nog altijd een krachtig fenomeen. Dit is ook te vertalen naar de online omgeving. Denk aan foodbloggers en influencers die vanuit een oprecht advies hun volgers een bepaalde kant insturen. Deze invloed kenmerkt zich door ambassadeurschap voor iets waar ze enthousiast van worden. Oneerbiedig gezegd fungeert deze groep als dat eerste schaap dat over de dam gaat. Heb je de leiders, dan heb je ook de volgers. Voorbeeld is de komst van avocado’s, quinoa en groenteshakes. Zorgvuldig aangeraden door bloggers, massaal in de armen genomen door een grote groep die daarachter stond. Volgens deze methode werken testimonials ook. Op het moment dat je zo’n quote leest, heb je het gevoel dat het je persoonlijk aangeraden wordt. Kortom: een best-in-class foodbedrijf anno 2020 weet waar de ingangen zijn tot het maken van effectieve mond-tot-mond reclame op het web.
Drang naar evaluatie
Een kanaal dat producten en bedrijven kan maken of breken is de review- en vergelijkingssite. Independer, TripAdvisor, Tweakers, Iens.nl, Beslist.nl, de Foodboxwijzer, etcetera. Je zou bijna verwachten dat er een vergelijkingssite voor vergelijkingssites nodig is. Een best-in-class foodbedrijf anno 2020 is in staat om haar persona’s te koppelen aan de juiste reviewkanalen, en houdt in de gaten hoe de service en kwaliteit verbeterd kan worden. Volgens de professionals van de sessies biedt dit kanaal juist het platform om inspiratie rondom producten te presenteren. Omdat de vergelijking tussen producten recht naast elkaar wordt gezet, is het noodzakelijk om positief op te vallen.
Beleving maakt evalueren makkelijker
Een van de belangrijkste doorslaggevende factoren die de klant van overwegen naar aanschaffen brengt is beleving. Vanaf het moment dat jij je jezelf kan voorstellen in een Porsche Cayenne wil je er stiekem een. Of het nou lukt of niet. Binnen de foodsector is heel eenvoudig iets aan beleving te doen. Alles draait namelijk om proeven en proberen. De professionals van deze sessie maakten een sterke case dat een best-in-class foodbedrijf anno 2020 constant de omschakeling weet te maken van online oriënteren naar offline proeven en proberen. Dit helpt het overwegen & evalueren enorm. Met proeverijen, sample boxes en proefabonnementen kan het best-in-class foodbedrijf de beleving bij de klant doorslaggevend laten zijn.
Als de klanten overwogen en geëvalueerd hebben, wat dan?
In de volgende blog van deze serie schrijven we over de derde stap in de klantreis, het laten kopen van klanten. Wat weerhoudt een klant anno 2020 van een online aankoop? En andersom: op welke manier wordt een online aankoop zo eenvoudig mogelijk gemaakt? Nu de klant over wil gaan tot aankoop, moet alles nog steeds op zijn plek vallen. Hierover lees je meer in blog 3.
Wil jij aan de slag met de klantreis? Zet nu de eerste stap met customer journey mapping