Dat bijna de helft (45%) van de bedrijven in foodservice in Nederland en België vanwege de stijgende kosten extra let op de verspilling van energiekosten is geen nieuws. Toch blijkt uit ons meest recente onderzoek dat maar 1% een energietoeslag op de rekening of bon van zijn klanten zet.
Afgelopen oktober vroegen we aan onze panelleden hoe zij omgaan met de stijgende kosten. In totaal hebben 748 panelleden van onze Professional Community leden uit Nederland en België deelgenomen.
Energiekosten zijn actueel en uit het onderzoek blijkt dat er daarnaast veel gelet wordt op voedselverspilling. Dit speelt binnen de gehele foodservice een grote rol en het meest binnen catering. Van de Belgische cateraars let zelfs 75% extra op voedselverspilling om met de stijgende kosten om te kunnen gaan.
Hiernaast wordt bij de inkoop van producten kritisch naar de prijs gekeken. Meer dan 25% van de respondenten in Nederland en België koopt meer aanbiedingen, dezelfde producten tegen een lagere prijs en/of andere producten tegen een lagere prijs. Ook de menukaart wordt door ruim 1/5 vaker aangepast wat betreft prijs. Een iets kleiner percentage past de menukaart vaker aan qua assortiment en/of wat betreft aanbiedingen.
Een andere oplossing om met de stijgende kosten om te gaan is kritisch te kijken naar openingstijden en de inzet van het personeel. Een kwart heeft de openingstijden beperkt. Personeel is al langere tijd, om meerdere redenen, een uitdaging. Nu de kostendruk oploopt geeft een kwart aan te kijken hoe ze efficiëntere roosters kunnen maken en het personeel minder uren in kunnen zetten.
Belangrijk is om het personeel bij de beoogde besparingen te betrekken en bewustwording te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door een gezamenlijk doel te stellen.
Een paar tips van kostenbesparingen die men, samen met het personeel, zonder investeringen kan doen op het gebied van energie zijn:
- Dek de frituur af als die gebruikt wordt. Zo blijft het vet warm en hoeft de frituur zichzelf niet steeds op te warmen.
- Ontdooi koelingen als er ijs ontstaat. Zorg ook voor een schone condensor.
- Dek koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden af.
- Zijn er meerdere koel- en vriesmeubelen? Bekijk dan of sommige (tijdelijk) uit kunnen. Kijk ook naar stand-by verbruik de overige apparatuur, zoals koffiemachine en gokkasten. Zet deze sluipverbruikers uit na sluitingstijd.
- Zet bij opening (van de keuken) niet meteen alle apparatuur aan. Gebruik een schema wanneer apparatuur moet opstarten en afsluiten zodat er geen apparaten onnodig aan staan.
- Zet gaspitten meteen uit. Doe dat ook voor au-bain-marie warmhoudplaten, tostigrills, ovens en kookplaten zonder lange opwarmtijd.
- Maak het vetfilter van de keukenafzuiging regelmatig schoon voor minder ventilatie weerstand (en brandgevaar).
Op de energieprijzen heb je weinig invloed, maar wel op het energieverbruik. De eerste stap voor het maken van keuzes is dus inzicht verkrijgen, meten is immers weten.
Dit geldt ook voor je menukaart. Moet er voor je klant echt zoveel keuze (en dus voorraad) zijn? En is dat gerecht met dat peperdure ingrediënt echt noodzakelijk? Het is nu nóg belangrijker om ondernemer te zijn en keuzes te (durven) maken!