Waarom je deze corona tijd kunt zien als leerschool voor wendbaarheid | Group7

Waarom je deze corona tijd kunt zien als leerschool voor wendbaarheid

Het einde van de coronatijd is nog niet in zicht. In deze onzekere tijden word je gedwongen om wendbaar te zijn, je aan te passen aan de omgangsregels. In onze vorige blog schreven we over wat we onder strategische wendbaarheid verstaan: hoe snel je als organisatie kan anticiperen op veranderende omstandigheden.

Velen geloven dat dit niet de laatste crisis zal zijn en dat er nog meer onzekere tijden aan komen. Dat we niet leven in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperken (Jan Rotmans ,2004).  Lees dat laatste nog eens goed. Want wat betekent dat? Wat als de corona crisis de generale repetitie is? Laten we dan deze coronatijd zien als een leerschool voor wendbaarheid.

5 x waarom nu het juiste moment is om aan de slag te gaan met strategische wendbaarheid:

  1. Behoeften van de klant zijn veranderd.

Door de veranderende omstandigheden zijn de behoeften van de klant veranderd. Nu, maar ook na corona zal de klantbehoeften anders zijn dan de afgelopen jaren van groei. Mocht je geen idee hebben wat je bestaande klanten nu willen, vraag het ze dan. Dit kan heel simpel door eens de vraag te stellen: hoe gaat het nu met je? Kan ik je nog ergens bij helpen? Persoonlijke aandacht geven wordt altijd gewaardeerd. Als je klanten nu in deze emotionele tijd helpt, zal deze herinnering ze op een positieve manier bij blijven. Dit vergeten ze niet na de crisis. Gebruik deze inzichten als startpunt om te ontdekken hoe je klanten beter aan je bedrijf kan binden. Dit is het moment van loyalty zonder directe conversie. Nu kun je je klanten fan maken en daar zal je de komende jaren profijt van hebben. Neem de komende tijd om je bedrijf klantgerichter te maken en zorg dat je snel kan inspelen op de veranderende behoeften van klanten.

  1. Mensen zijn veerkrachtig, de gewoontes zijn doorbroken

De tijd van corona bewijst dat we als mens veerkrachtig zijn. We werken vanuit huis, de kinderen krijgen thuis les en het werk gaat door. Er worden keuzes gemaakt die we nooit voor ogen hadden gezien; schoolexamens worden afgelast, bedrijven dicht, horeca dicht.  Ondanks deze grote veranderingen, past men zich aan en vindt zijn eigen weg in de nieuwe situatie.  Ook als medewerker zijn we flexibel: Digitale werktools als Zoom, Teams en Miro worden ingezet om op afstand samen te werken en dat werkt voor sommige zaken verrassend goed en efficiënt.

Er is in onzekere tijden behoefte aan een duidelijk gezamenlijk doel voor medewerkers. Dit is het moment om een nieuwe cultuur te vormen. Je werknemers leren zich nu al andere gewoontes aan en willen graag een duidelijke visie waar samen aan gewerkt wordt. Gebruik deze crisis om je bedrijf wendbaarder te maken zodat je beter op de behoeften van de klant kan inspelen. Nu en straks na de crisis. Als je het nu niet doet, mis je het momentum.  Als straks alles weer normaal wordt – of normaal voelt – is het zeer onwaarschijnlijk dat je het nog gaat doen. En dat terwijl de wereld om je heen is veranderd.

  1. Organisaties zijn niet zo wendbaar

Organisaties zijn veel minder wendbaar dan mensen. Probeer maar eens de waarde propositie te veranderen, of je businessmodel om te gooien. Dat lukt niet zo 1,2,3.  Dit komt doordat een organisatie vaak complex georganiseerd is met gewoontes, overtuigingen, hiërarchieën en mogelijk ook tegengestelde belangen van verschillende business units.  Een crisis maakt zichtbaar welke gewoontes er in de loop der jaren in een organisatie zijn ontstaan die wendbaarheid tegenwerken. Als alles soepel loopt, blijven deze problemen onzichtbaar. Er wordt gewerkt zoals altijd gedaan werd, omdat dit succesvol was in het verleden. Beetje bij beetje zijn er onnodige regels en hiërarchieën gecreëerd welke je bedrijf logger hebben gemaakt.

De wereld om ons heen is veranderd, net zoals de wensen en behoeften van de klant. In deze laatste twee decennia gaan de veranderingen sneller dan ooit en de verwachting is dat veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Zo snel zelfs dat we er geen grip meer op zullen hebben. De enige constante waar we op kunnen vertrouwen is verandering. De vraag is of je als bedrijf wendbaar genoeg bent om hierop in te spelen.

“We need a new playbook for strategy where change is the thing that is normal, rather than stability (3458)

4. Tijd van reflectie, kom tot de kern

Een crisistijd is een periode voor reflectie en vaak de basis voor het ontstaan van nieuwe waarden binnen een samenleving. In deze tijd keren veel mensen terug naar binnen om tot de kern te komen. Zo ook bedrijven. Wellicht is de visie van jouw bedrijf wat vervaagd in de loop der tijd of kloppen de waarden waar je voor wil staan niet langer met je toekomstbeeld.

Gebruik deze tijd van reflectie. Bepaal of de visie en de waarden die je nu hebt, ook is wie je de komende jaren wil zijn. Zo kom je er sterker uit. Bedrijven die sterk uit de crisis van 2008 zijn gekomen, zijn bedrijven die een duidelijke visie en doel voor ogen hadden en tijdens de crisis dit duidelijk communiceerden.  Deze tijd dwingt je om weer tot de kern te komen en om de problemen binnen jouw organisatie op te lossen.

Vaak als we naar problemen kijken, kijken we vaak enkel naar de oppervlakte. Een probleem is makkelijk te herkennen, de oorzaak achterhalen is echter lastiger. Wendbare bedrijven zijn getraind om problemen tot de bodem uit te zoeken. Kijk eens naar je bedrijf alsof het een wortel is. In hoeverre heb je dan enkel gekeken het zichtbare groene loof? Of ben je dieper gaan graven om uit te komen bij de wortel van het probleem? Waarom zijn deze problemen er nu? Waardoor komt dit?

Daag jezelf uit om tot de kern te komen en kritisch te kijken hoe jij als bedrijf wendbaarder kan worden. Zodat je in toekomstige situaties beter op veranderende omstandigheden en wensen van de klant kan inspelen.

5. Tijd van creativiteit in plaats van productiviteit

Er is in deze tijd meer ruimte voor creativiteit gekomen, waar we voorheen met name op productiviteit gericht waren. Nu onze werkagenda en privé agenda niet langer overvol staat en we niet meer van afspraak naar afspraak rennen, ontstaat er ruimte. We zien veel creatieve oplossingen van bedrijven ontstaan die snel op de veranderende omstandigheden inspelen.

Creativiteit vraagt niet alleen om dieper te graven, het vraagt ook om met verschillende invalshoeken naar het probleem te kijken. Durf eens anders te kijken naar je organisatie.  Zie de corona crisis als een mogelijke reset.  Wat als je opnieuw mag beginnen? Stel dat alles goed zou gaan in de toekomst, hoe zou je bedrijf er dan uitzien? Voor wie wil je er zijn? Welke beleving wil je in deze tijden en na corona tijd aan je klanten bieden? Waar wil jij gebruikers bij helpen? Welke waarden zijn belangrijk?

Stap uit je vastgeroeste patroon en leer anders kijken. Laat overtuigingen als “dat kan niet want zo werkt het niet in onze business” of “zo hebben we het altijd al gedaan” achterwege. Het blijkt nu namelijk dat dingen anders kunnen. Gebruik je ideale toekomstbeeld en je waarden als een kompas. Het geeft je richting. Zo stuur je op basis van de veranderende omstandigheden bij met continue doelen en word je als organisatie wendbaarder.

Hoe je komt tot een wendbare organisatie? Daarover vertellen we je meer in onze gratis online roundtable op 7 mei om 13.00u – 13.30u.

Meld je nu aan door op onderstaande link te klikken en krijg een antwoord op de volgende vragen:

  • Waaraan herken je een wendbare organisatie?
  • Waarom juist nu werken aan wendbaarheid?
  • Welke stappen moet je ondernemen?
  • Praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Online roundtable: hoe kom je tot een wendbare organisatie?

Scroll naar top