Leadgeneratie is het proces om potentiële klanten te identificeren en hun interesse te wekken voor de producten of diensten van een organisatie. Het is het uitlokken van een eerste contact met personen of bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.
Helaas kun je niet aan iemands IP-adres zien of hij geïnteresseerd is in jouw product of dienst. Sterker nog, met de toenemende privacywetgeving mag je straks niet eens meer iemands gegevens zien zonder dat hij of zij daar zelf toestemming voor verleent. Het moment waarop een onbekend persoon een lead wordt, ligt dus in de handen van die andere persoon.
Wanneer je je focust op leadgeneratie, probeer je dus de eerste interactie met je potentiële klant uit te lokken. Dat richt je op een manier in waardoor jij iets van gegevens van die persoon krijgt, mogelijk iets te weten komt over zijn interesses en met een beetje geluk, toestemming krijgt om hem verder in mailings op te nemen. Vanaf dat moment is het topic lead generatie ook afgesloten en gaat het proces van lead nurturing beginnen, het ontwikkelen van een nieuwe klant.
We bespreken in dit blog zeven fouten die we vaak zien in leadgeneratie:
Niet de juiste mensen targeten
Niet personaliseren of segmenteren
Geen of irrelevante landingspagina’s
Zwakke lead generatie formulieren
Te veel manueel werk
Je identiteit aan de kant schuiven.
Geen vervolg door een lead nurturing proces
1. Niet de juiste mensen targeten
Niet elk contact wat je aan je lijst toevoegt is bruikbaar. Zo is het merendeel van de plaatsen voor exposure gericht op consumenten. Voor jou als B2B foodservicepartij zitten daar veel bezoekers tussen waar jij geen zaken mee kunt doen. Wees dus zo specifiek mogelijk met het uitkiezen van de plaats waar je zichtbaar bent, en waar mogelijk voor welk publiek jij zichtbaar bent. Staat een van je snacks in de spotlights, dan wil je wél dat uitbaters van een cafetaria je zien, maar de inkopers restaurants die ook op een horecaplatform komen gaan jouw boodschap niet relevant vinden.
In de basis begint een goede targeting bij goed onderzoek naar je doelgroep. Je moet erachter komen wat de problemen van je klanten zijn en naar welke oplossingen ze zoeken, oplossing waar jij ze mee kunt helpen. Daarna onderzoek je hoe je doelgroep overgaat tot oriëntatie en aanschaf van zijn oplossing, en welke rol sociale media, mobiele apps, vakmedia, groothandels of andere kanalen daarin spelen.
2. Niet personaliseren of segmenteren
Om mensen mee te nemen in je boodschap, moet de lezer, kijker of luisteraar zich aangesproken voelen. Hij of zij moet het idee krijgen dat de boodschap zijn problemen gaat oplossen. Met een overdaad aan commerciële boodschappen die mensen dagelijks binnenkrijgen, raken ze gefrustreerd door aanbiedingen en promoties die niet aansluiten bij hun interesses.
Om verregaand te personaliseren, moet je veel achtergrondinformatie hebben over je bezoeker. Die heb je over het algemeen nog niet. Vaak zijn bezoekers van online content nog onbekenden voor je. Maar je weet wel waarom ze op een bepaalde plaats naar relevante content zoeken. Daar kun je dus ook een persoonlijke draai aan geven. Op een snackpagina kun je gerust vragen of iemand van team kroket of team frikandel is, dat doe je niet op een banner bij Misset Horeca. In dat laatste geval, wanneer de doelgroep wat breder kan zijn, ga je uit van je ideale lead. Want die wil je aanspreken. Dat een minder relevante lead zich niet aangesproken voelt is jammer, maar niet het einde van de wereld. Je zult dus af en toe mis zitten in je personalisatie en dat is niet erg. Beter dat, dan dat je als grijze muis ook bij je gewenste doelgroep niet opvalt.
3. Geen of irrelevante landingspagina’s
Als je leadgeneratie begint met een post op één van je sociale media kanalen, of met een banner op een vakwebsite, dan probeer je met die banner al een sfeer te creëren en een boodschap te brengen. In die banner of post zit een call to action, vaak in de vorm van “klik hier voor..”. Je wilt dus wel dat als mensen klikken, ze ook uitkomen bij datgenen je ze hebt voorgeschoteld.
Als je mensen ergens mee lokt, dan moet je dat binnen een paar seconden waarmaken. Mensen hebben geen geduld, scrollen niet, zoeken niet, klikken niet, als het begin niet relevant is. Dus mensen laten landen op je homepage, “want vanuit daar kunnen ze toch alles vinden wat ze willen weten”, gaat je weinig opleveren. Iemand moet wel heel verveeld zijn door zijn huidige werkzaamheden, voordat hij door je site gaat navigeren.
Je maakt per campagne of per advertentie een aparte landingspagina waarin ook direct conversie kan plaatsvinden, dus een formulier ingevuld kan worden of een bestelling kan geplaatst worden. Verder worden op die landingspagina nog een keer de voordelen van jouw oplossing genoemd, natuurlijk omdat het dé beste oplossing is voor een probleem wat je lezer heeft. En ja, dat heeft hij. Want anders had hij niet doorgeklikt.
4. Zwakke leadgeneratie formulieren
Via een formulier kan je informatie opvragen van je lead. Let hierbij op dat mensen afhaken wanneer ze te veel van hun data moeten afgeven. Het achterlaten van een e-mailadres is vaak nog wel prima, ze calculeren in dat ze e-mails kunnen ontvangen. Waarschijnlijk geven ze daar toestemming voor. Een naam opgeven is ook nog wel leuk, want in het kader van personaliseren van puntje 2, krijg ik dan een e-mail met “Beste ” erboven en dat voelt wel fijn. Maar als ik een whitepaper download, waarom zou ik dan mijn adres moeten opgeven? Ze sturen hem niet met de post, toch?
Uit onderzoek weten we dat bij meer dan 5 velden de invulbereidheid van een formulier een stuk lager wordt. Je ziet het in de grafiek hierboven. Langere formulieren kunnen wel werken wanneer de waarde die men ervoor terug krijgt ook hoger is, zoals bijvoorbeeld een gratis sample. Het voelt dan veel logischer om adres en wellicht ook telefoonnummer in te moeten vullen. Kortom, wanneer je meer waarde te bieden hebt, heeft jouw bezoeker daar ook meer van zijn gegevens voor over.
5. Teveel manueel werk
Je wilt echt niet dat al die gegenereerde leads handmatig moeten worden verwerkt. Er komt een aanvraag binnen via je website, je moet hem in een spreadsheet gaan zetten, je moet gaan kijken of het iemand is die zich wel als lead kwalificeert, je moet kijken op welke manier je hem kunt gaan opvolgen en dus welke nurture-route je gaat kiezen. En als je dat eindelijk allemaal rechtgezet hebt, dan komt de volgende aanvraag al weer binnen.
In een goed CRM en Marketing Automation systeem werk je met tags en (controle)vragen om je lead te kwalificeren en zo automatisch je opvolging te starten. Zo kun je de routes uitstippelen en bepaalt je software op welke manier de lead zich naar jou toe beweegt en welke nurture flows deze gaat volgen.
6. Je identiteit aan de kant schuiven.
Het principe is heel simpel, maar wel het is wel een verleidelijke fout die gemaakt wordt. Je doet je voor een eerste kennismaking net even wat anders voor dan je bent. Dat is iets wat zou kunnen werken op korte termijn, maar wanneer leads met een verkeerde verwachting bij je binnekomen, zul je ze niet lang tevreden kunnen houden. En zullen ze waarschijnlijk weer bij je weg gaan als je normale merkidentiteit naar de voorgrond komt.
Uit de praktijk: Deze zomer bekeken we van een klant zijn lead generatie en lead nurturing processen. Een onderdeel daarvan was het aanzetten tot aankoop door het inzetten van een promotie, in dit geval een korting. Maar daar kwamen we tijdens de werksessie met deze producent op terug, want kortingen pasten niet bij het merkimago van dit bedrijf. Geschikter was bijvoorbeeld een gratis premium bij een bestelling, zoals extra decoratiemateriaal om het basisproduct persoonlijker te maken.
Onthoud daarbij: Leads die je lokt met een korting, die blijven kortingen van je verwachten. Leads die naar jou komen voor een welkomstcadeautje, willen na een jaar weer een “verlengcadeautje”. Leads die je basis van persoonlijk advies, een vertegenwoordigersbezoek weet te vinden, kun je niet na een eerste bezoek verder negeren.
Wees je dus bewust van dat er na het “winnen” van een contact, ook een langdurig programma volgt om een klant uit je lead te halen. En dat doe je het gemakkelijkst met een consistente merkboodschap.
7. Geen vervolg door een lead nurturing proces
Zoals al eerder aangegeven, is het vinden van nieuwe, waardevolle leads niet het eindpunt. Het proces van leadgeneratie stopt daar echter wel, en nog veel te vaak zien wij dat daar ook het aandacht geven aan die lead eindigt. Het is echt geen uitzondering als jij een lijst met adressen hebt gekregen op bijvoorbeeld een beurs of van een evenement waaraan je hebt meegewerkt, dat je die adressen keurig in je CRM hebt gezet en hen geparkeerd hebt voor wanneer ze een keer relevant te gebruiken zijn. Maar besef dan, op het moment dat jij gegevens verkreeg, hadden we te maken met betrokken leads. Warme leads. Hoe langer je ze af laat koelen, hoe lastiger het wordt om ze weer te enthousiasmeren voor jouw campagnes.
Lead nurturing begint met het welkom heten van een nieuw contact, met enkele mails over wat jij voor oplossingen hebt en enkele mails waarin je probeert meer te weten te komen over je contact, zodat je zijn profiel kunt vullen en je boodschappen persoonlijk en relevanter voor hem kunt maken. We schreven eerder al een artikel over lead nurturing dat wellicht interessant voor jou is als je te weinig doet met de adressen die je verzamelt en meer wilt weten over de mogelijkheden die wij daarin zien.
Zelf aan de slag
Nu we je hebben meegenomen in de zeven veelgemaakte fouten die wij tegenkomen, en je teruggelezen hebt wat we al eerder schreven over leadgeneratie, kun je in principe zelf aan de slag. Daarvoor hebben we nog een handige tool, een checklist voor lead nurturing waarin de tips van deze en vorige artikelen handig af te vinken zijn. Check waar jij al mee bezig bent en wat je nog kunt verbeteren wanneer je de lijst doorloopt.
Heb je vragen over iets specifieks met betrekking tot leadgeneratie, dan kun je altijd contact met ons opnemen.