Emotiontelling voor klantenbinding

Iedereen is een verhalenverteller. Met verhalen ontdekken we de wereld om ons heen en communiceren we ook met anderen. Of je nu iemand wil overhalen, inspireren of entertainen.
Verhalen blijven hangen en zorgen ervoor dat de boodschap beter overkomt. In Marketing wordt dit ook wel Storytelling genoemd. Storytelling wordt al een tijdje gebruikt maar dit jaar wordt er een schepje bovenop gedaan; emotiontelling is Storytelling 2.0. Bind je klant door het vertellen van een verhaal dat inspeelt op zijn of haar emoties.

Storytelling

Even terug naar het begin. Wat is storytelling precies? Het is het vertellen van een verhaal. Elk verhaal heeft een begin, midden en een einde. Een verhaal bevat narratieve elementen: een hoofdpersoon, een verhaallijn met daarin een ontwikkeling als gevolg van een worsteling, dilemma of conflict, tegenstanders, voorstanders. Het is authentiek. Het is persoonlijk. Het is prikkelend en het roept een emotie op. We kennen allemaal wel het verhaal van Belle die verliefd werd op het Beest. Belle redde het Beest, en was de heldin. En het Beest was uiteindelijk een knappe prins. Dit verhaal heeft alle elementen van storytelling.

Emotiontelling

Maar in storytelling zit toch al emotie? Waarom is emotiontelling dan de Storytelling 2.0? De contentbehoefte in onze maatschappij verandert met de dag. We krijgen teveel informatie binnen, we hebben allemaal last van infobesitas. Dagelijks krijgen we een gemiddeld aantal van 3.000 prikkels binnen, waarvan slechts 10% waar wordt genomen. Het vertellen van je corporate story is niet meer genoeg. Het moet grappiger, beter, creatiever en verrassender als je wilt dat je doelgroep over je praat: het bericht moet opvallen. We willen schrikken, lachen, huilen en ons verwonderen. We willen worden geprikkeld en het moet morgen beter zijn dan vandaag.
Emotiontelling is niet nieuw. Via Google vind je verschillende artikelen, daterend uit 2013. En Lego gebruikte emotiontelling al in een video over haar geschiedenis. Een video van 15 minuten die letterlijk al je zintuigen prikkelt.

Aan de slag met emotiontelling

Maar hoe kun jij nu emotiontelling gebruiken? Heb je weleens gehoord van het spreekwoord: een beeld zegt meer dan 1000 woorden? Nou….video zegt meer dan 1000 beelden!
Video is het middel voor emotiontelling. Maar een informatieve video is niet goed genoeg meer. Het moet beter, het moet verrassender, het moet de zintuigen prikkelen van je klanten. Maar hoe doe je dat? Door unieke video’s te maken of content. Zoals een kijkje achter de schermen via bijvoorbeeld een 360 graden video. Een mooi voorbeeld is De Efteling. Het pretpark maakte een 360 graden video van hun nieuwste achtbaan.

https://www.youtube.com/watch?v=HU6B237RaIo

Maar je kunt het ook simpel houden door een goede foto. Zo plaatste de Politie in Delft recent een foto van hun kat Garfield op Facebook. Hij was al 10 jaar in trouwe dienst. De post leverde ontzettend veel reacties en likes op.

En wat dacht je van Sjoerd, die vlogs maakt voor Albert Heijn? Je wordt al blij als je weer een van zijn nieuwe video’s ziet.

Sjoerd van Albert Heijn

Als je content wilt maken met gebruik van emotiontelling is er een gouden tip: kun je een (of meer) van de basisemoties (blij, droevig, bang/verrast of boos/walging) afvinken? Dan zit je goed. Maar voordat je aan de slag gaat met nieuwe content, stel jezelf de volgende vragen: verbaast het jou zelf? Word je er blij van, moet je huilen, vind je het grappig of schrik je ervan? En zal dit ook hetzelfde effect hebben op jouw klanten?  Zo ja: aan de slag en plaatsen maar!

Emotiontelling werkt en is erg effectief om in te zetten voor contentmarketing. Je neemt de kijker mee in jouw wereld als ondernemer, merk of persoon. Het enige dat je nodig hebt is een goed verhaal.

Wil jij sparren hoe je emotiontelling kan inzetten? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. We helpen je graag!

Vraag een adviesgesprek aan | GROUP7

 

Scroll naar top