De klantreis: Facts & Figures

De uitdaging van elke marketeer: hoe kun je het beste inspelen op de behoeftes van potentiële klanten met je merk of product? Je hebt je klantpersona’s in beeld. De volgende stap is weten hoe een klantpersona zich gedraagt tijdens het aankoopproces. Wat triggert de klantpersona? Hoe bereik ik mijn klant? Wat zorgt ervoor dat deze klant kiest voor mijn product? Hoe bind ik klanten aan mijn product zodat ze een loyale klant worden? De klantreis is een tool die je helpt inzicht te krijgen in dit proces.

De klantreis zijn de stappen die een (potentiële) klant doorloopt in het aankoopproces. Vanaf dat de klant wordt getriggerd tot dat hij een vaste klant van ons is. De klantreis start met een stimulus. Daarna gaat de klant zich oriënteren. Een nieuw seizoen is een mogelijke stimulus voor koks. Een nieuw seizoen betekent andere beschikbare ingrediënten. Een reden om de menukaart aan te passen. Waar de klant de reis start en hoe deze verloopt zal verschillend zijn per klantpersona.

Waarom de klantreis zo belangrijk is

Ken je klant is ons credo. Want niets is zo ongrijpbaar als de klant die je niet kent. Als je weet welke reis je klantpersona maakt, kan je daarop inspelen. Zodat je als bedrijf of merk bent waar de klant zich ook bevindt. Zo kun je ervoor zorgen dat een potentiële klant je tegenkomt tijdens zijn zoekproces. Alleen dan wordt je overwogen en kun je de potentiële klant overtuigen voor jouw product te kiezen.

Wat als je (nog) niet weet wat jouw klant beweegt om zich te gaan oriënteren?

Waar begin je als je niet weet wat de klantreis is van jouw klanten? Hoe oriënteren je klanten zich? Waarop baseren ze hun keuze? Waarom kiezen ze voor de concurrent in plaats van voor jou? Als je de klantreis niet in beeld hebt, weet je ook niet waar je je marketingactivatie op moet richten.

Je wilt graag meer weten over hoe je klant zich (online) beweegt.  Maar je beschikt nog niet over deze data. De ideeën die je hierover hebt zijn niet onderbouwd.

Goed nieuws! Als bureau voor food-commerce doen wij onderzoek naar de online klantreis van food professionals. In onderstaande infographic vind je facts & figures uit de oriëntatiefase op basis van onderzoekresultaten* van de online klantreis van foodservice professionals. In het onderzoek zijn food professionals gevraagd naar hoe ze zich online gedragen. Specifieker, naar welke middelen ze gebruiken tijdens het oriëntatieproces en waar ze de zoektocht starten.

Met deze resultaten krijg je inzicht in de (online) klantreis van je klant.  Hoe de klant zich (online) beweegt en van welke middelen ze gebruik maken. Als je dit weet, kan je je marketingstrategie hierop afstemmen met als resultaat loyale klanten.

Download customer journey mapping vraagstuk

Scroll naar top