Al die bezoekers op je website, maar je weet niet wie het zijn en wat ze doen! Het is essentieel om achter de wie, wat, wanneer, waarom en hoe te komen, als het gaat om je website bezoekers. Alleen dan kun je de juiste aanpassingen maken in content en navigatie om hier meer business uit te halen. Hoe kun je dat doen? Wij zetten 3 veelgebruikte analysetools op een rijtje en vertellen je wat je er allemaal mee kan doen.
1: Google Analytics
Dit is de absolute koning van de website analysetools. Google Analytics is een gratis tool waarmee je zo’n beetje alle activiteiten op, van en naar je website kan meten. Het geeft een duidelijk beeld van je verkeersbronnen, bezoekersstromen en welke pagina’s populairder zijn dan andere. Wanneer je op de website ook een conversie kan meten en daar waarde aan kan geven (zoals de aankoop van een product of het afsluiten van een abonnement) weet je met Google Analytics precies welke (soort) bezoekers het meeste waard zijn.
Met Google Analytics heb je een zeer solide basis te pakken om het reilen en zeilen van je website in kaart te brengen. Echter, met deze tool meet je voornamelijk kwantitatieve zaken. Om hier wat meer diepte en achtergrondinfo aan te geven komen we uit bij tool nummer 2, de beste aanvulling op je basisdata.
2: Hotjar
Hotjar is een bedrijf opgericht in Malta dat zich drukt maakt om User Experience (UX). Inmiddels werken er meer dan 100 mensen van over de hele wereld (inderdaad, Hotjar heeft geen écht hoofdkantoor) aan de Hotjar tool, die de meer kwalitatieve kant van analyses faciliteert. De tool biedt hier verschillende waardevolle oplossingen voor, zoals het maken van heatmaps, recordings en polls.
Met heatmaps zie je een totaalweergave van waar je bezoekers klikken en bewegen. Hiermee meet je bijvoorbeeld eenvoudig de effectiviteit van je hoofdmenu en navigatie. Met recordings zie je (geanonimiseerd) échte sessie van échte gebruikers. Welk pad bewandelen ze? Wat is het laatste wat je ze ziet doen voor ze je website afsluiten? Recordings geven het antwoord op al je vragen, zelfs op degene die je nog niet had. Dit is bijvoorbeeld essentieel om te kunnen achterhalen wat je website gebruikers allemaal doen alvorens ze bijvoorbeeld je klantenservice bellen met een probleem. Met polls kun je eenvoudig en direct vragen stellen aan je gebruikers. Door bijvoorbeeld de simpele vraag “met welk doel ben je op deze website?” te stellen, kom je er goed achter of je hoofdmenu, main banner en footer menu wel effectief genoeg is. Een van de beste manieren om erachter te komen wat je doelgroep zou willen is namelijk door het gewoon te vragen.
3: Google Search Console
Nu weet je een hoop van wat er op je website gebeurt. Maar zoals je zal herkennen van je eigen webgedrag: Google Zoeken is een vaak gebruikt startpunt om uit te komen op wat je zoekt. Als je Google Search Console koppelt aan je website, dan weet je dit ook van alle gebruikers die op jouw website uitkomen. Zo zie je of je naam wel of niet verkeerd gespeld wordt (bij ons staan group7 en group 7 altijd op plaats 1 en 2), op welke triggerwoorden je gevonden wordt (zoals wat is een buyer persona, groothandel agf of vegetarische borrelhapjes) en op welke plaats op Google je pagina’s gemiddeld staan.
Met deze drie tools ben je helemaal klaar om de juiste inzichten op te halen voor je website. Hoe je deze tools het beste gebruikt, dat lees je in onze volgende blog!