In maart 2022 bleek uit onze GROUP7 Professional Community Scan dat slechts een vijfde van de Nederlandse respondenten QR-codes gebruikte naast traditionele menukaarten, terwijl in België meer dan een kwart dit deed. We hebben we dit opnieuw onderzocht. Is het gebruik van QR-codes toegenomen of juist afgenomen? We hebben de cijfers voor je op een rij gezet.
In maart 2022 stelden we in onze GROUP7 Professional Community Scan de vraag of er gebruik gemaakt wordt van QR-codes of QR-bestelsystemen naast de traditionele menukaart. Hieruit bleek dat in Nederland slechts een vijfde van de deelnemers hiervan gebruik maakte. Geen van de respondenten zei de traditionele menukaart volledig vervangen te hebben door een QR-code. In België stonden ze in 2022 al iets verder iets meer dan een kwart en zelfs 4% van de respondenten die de traditionele menukaart volledig heeft vervangen door een QR-code.
Onlangs kwam dit onderwerp opnieuw ter sprake in het onderzoek van maart 2024 (Scan 23). Is er een ondertussen een toename te merken in het QR-gebruik? Of is het net gedaald? We zochten het voor je uit.

Gebruik en Trends in Nederland en België
In Nederland werkt slecht een klein percentage met een QR-code systeem voor het bekijken van de menukaart. En een iets minder groot deel combineert dit nog met de traditionele menukaart. Een heel klein deel is volledig overgestapt op het QR-code systeem. In maart 2022 was geen van de respondenten nog overgestapt. Het percentage respondenten die zowel met het QR-code systeem werkt als met de traditionele menukaart is wel gedaald. In het segment Fastservice wordt een QR-code systeem als menukaart het meest gebruikt, in het segment Catering het minst.
In België is het aantal dat momenteel met een QR-code systeem werkt voor het bekijken van de menukaart gedaald ten opzichte van maart 2022. Ook hier is het opvallend dat in het segment Fastservice de QR-code het meest gebruikt wordt en in het segment Catering het minst.
Naast het al dan niet gebruiken van een QR-code systeem als menukaart, vroegen we de respondenten ook of ze professionele foto’s bij de gerechten op de menukaart hebben staan. In Nederland is dit bij ruim de helft van de respondenten het geval. In België werkt 27% van de respondenten met professionele foto’s op de QR-menukaart.
Kortom, het gebruik van QR-codes als menukaart is gedaald. Onze verklaring? In 2022 zaten we nog in de naweeën van corona en waren consumenten het nog weer gewoon. Op dit moment verwacht men gewoon weer een offline menu. Natuurlijk bij bepaalde type locaties, vooral fastservice en fast casual, is de QR code geheel ingeburgerd en zal dit ook niet snel verdwijnen. Echter de QR code als dé oplossing voor personeelsprobleem, besparing van drukkosten, meer omzet door upselling of verzamelen van data, dat zit er voorlopig nog niet in.
Lees hier meer over in ons vorig artikel De langzame opkomst van QR-bestelsystemen